Leon kesätyöpaikka peruuntui yllättäen – arkinen havainto johti yrittäjäksi: "Piti vain hakea luvat ja herätä aikaisin aamulla"

Kesäyrittäjyys vaihtoehtona perinteisille kesätöille 7:12
Kesäyrittäjyys on yksi vaihtoehto työpaikkaa etsivälle nuorelle.

Haku kesätöihin on tällä hetkellä kiivaimmillaan. Mikäli paikka jää saamatta, on nuorelle yksi vaihtoehto ryhtyä kesäyrittäjäksi.

17-vuotiaan Leo Rekolan piti viime kesänä mennä töihin jäätelökioskille, mutta pesti peruuntui. Vanhempiensa kannustamana hän päätti ryhtyä myymään kahvia omasta kärrystään työmatkalaisille Ainolan asemalla Järvenpäässä. Yrittäjyyteen kuuluvat paperityöt eivät nuorukaisen mukaan olleet ylivoimaisia, ja vanhemmat auttoivat tarvittaessa.

– Idea lähti siitä, että havaitsin paikalla olevan vain peltoja ja lippuautomaatti. Ajattelin, että varmasti jengi ostaa aamulla kahvia. Piti vain hakea luvat, hankkia kärry ja herätä aikaisin aamulla, Leo tiivistää.

Kasvaneesta kysynnästä huolimatta Leo piti hinnat koko ajan ennallaan, ja kesän lopuksi viivan alle jäi myös jonkin verran voittoa.

Kesäyrittäjyys vaatii idean ja motivaatiota

Nuorten kesäyrittäjyys on yleistymässä ja esimerkiksi Oulussa toimintaa on pyöritetty jo seitsemän vuotta. Nyt toiminta on laajenemassa myös pääkaupunkiseudulle. Projektipäällikkö Sanna Ikäläinen nuorten taloustaitoja kehittävästä TAT-yhdistyksestä kertoo yrittäjyyden olevan varteenotettava vaihtoehto palkkatyölle.

– Kesäyrittäjyys sopii sellaiselle nuorelle, jolla on jo jokin alustava idea. Se voi lähteä omasta kiinnostuksesta, osaamisesta tai kuten Leolla, eli havaitaan jokin mahdollisuus ympärillä. Se vaatii itseohjautuvuutta, motivaatiota ja kykyä organisoida omaa työtä.

Ikäläinen muistuttaa myös, että luovuttaminen ei kannata ja töitä voi hakea vielä kesän alussakin. Perinteisen hakemuksen lähettämisen lisäksi kannattaa soittaa perään ja käydä vaikka paikan päällä esittäytymässä.

Nuorten työllistymistä tuetaan myös Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla, jonka jatkosta käydään parhaillaan neuvotteluja ammattiliittojen kanssa. Kyse on kahden viikon mittaisesta harjoittelujaksosta, josta on aiempina vuosina maksettu noin 350 euron suuruinen palkka. 

Lue myös:

    Uusimmat