13-vuotias Jimi perusti oman yrityksen heti, kun se oli mahdollista – edes korona-aika ei ole haitannut ahkeraa yrittäjää: "On tullut tosi hyvää palautetta"

1:45
Katso yllä oleva video: Näin korona-aika on vaikuttanut nuorten innostukseen yrittäjyyteen.

13-vuotiaalla Pornaisissa asuvalla Jimi Pietarisella pitää nyt sopivasti kiirettä kesälomasta ja koronatilanteesta huolimatta. Pietarinen on pyörittänyt omaa 4H-yritystään viime syksystä lähtien.

Katso yllä oleva video: Näin korona-aika on vaikuttanut nuorten innostukseen yrittäjyyteen.

Yrittämisestä kiinnostunut Pietarinen pisti heti oman yrityksensä JP-kotiapu Pornainen vireille, kun täytti 13 vuotta, mikä on 4H-yrittämisen alaikäraja.

– Olin jo pitkään tiennyt 4H-yrittämisestä. Tiesin heti, kun täytin 13, että nyt haluan aloittaa oman yrityksen, Pietarinen kertoo MTV Uutisille.

Esimerkkiä hän oli katsonut jo pidemmän aikaa lähipiirissä olevilta yrittäjiltä.

– En ole ikinä harrastanut joukkueurheilua enkä ollut kiinnostunut siitä. Minua kiinnosti hirveästi se, että yrittämisestä saa kivan harrastuksen ja taskurahaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Koronasta huolimatta asiakkaita riittää

Koronaepidemia iski pahaan aikaan juuri yrityksen alkuvaiheeseen, mutta se ei ole juuri Pietarista harmittanut. Koti- ja pihatöitä sekä autonpesua tarjoava Pietarinen tekee itse myyntiin myös puutöitä, kuten leikkuulautoja, paistinlastoja sekä linnunpönttöjä.

Kun esimerkiksi autojen pesu väheni koronaepidemian edetessä, Pietarinen on huhkinut pihatöissä muun muassa maalaamassa aitoja tai haravoimassa lehtiä.

– Puutöitä ostetaan vieläkin, ja myynnissä olevat tuotteet vaihtelevat sesongeittain. Kyllä tässä on ollut töitä, nuori yrittäjä kertoo.

4H-yrittäminen tehty nuorille helpoksi

4H-yrittäjät ovat 13–28-vuotiaita nuoria, joita oli järjestön mukaan viime vuonna noin 1500. Yritysten myynti vaihtelee 50–7000 euron välillä.

Pietarisen mukaan 4H-yrittäminen on tehty nuorille helpoksi.

– Se on myös edullista perustaa ja nopeaa. Tarvitsi vain täyttää muutama paperi.

– Laskutuskin onnistuu helposti, kun on laskupohja, minkä täyttää asiakkaan tiedoilla sekä tuntimäärällä tai puutyön hinnalla. Lähetän sen asiakkaalle sähköpostilla ja maksu tulee tilille, Pietarinen kertoo.

"On tullut tosi hyvää palautetta"

Kesäloma kuluu työnteon merkeissä, mutta yrittäjä aikoo pitää huolta myös vapaa-ajastaan.

– Kun minulle tulee yhteydenotto, että tarvittaisiin apua esimerkiksi pihatöissä, katsomme yhdessä sellaisen ajan, että se sopii asiakkaalle ja minulle.

Lähtökohtaisesti asiakkaat ovat olleet Pietarisen kotitalon lähistöllä, joten töihin pääsee kätevästi polkupyörällä.

– Tarvittaessa voin mennä vanhempieni kyydillä kauemmaksi.

Nuori yrittäjä on saanut positiivista palautetta asiakkailtaan sekä lähipiirissä olevilta muilta yrittäjiltä. 

– Paljon on tullut kehuja ja ihmettelyjä, miten näin nuorena olen lähtenyt yrittäjäksi. On tullut tosi hyvää palautetta, Pietarinen kertoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja