Mainos

Elmeri, 17, tarjoaa kesätöitä jo kavereilleenkin – "Tämä on hyvä ja varma tapa työllistyä"

Mitä jos kesätyöpaikkaa ei ahkerasta hakemisesta huolimatta irtoa? Perusta yritys, vastaa lukiolaisyrittäjä Elmeri Näse, joka pyörittää kesäkahvilaa.

Turusta kotoisin oleva lukiolainen Elmeri Näse haki viime vuonna kesätöitä monen ikäisensä nuoren tapaan, mutta työpaikkaa ei löytynyt. Samaan aikaan hän oli kuullut, että Turun kaupunki suunnitteli Kupittaan siirtolapuutarhan lakkauttamista. Kesätyön puute ja siirtolapuutarhan lakkautusuhka synnyttivät erikoisen idean – oma kesäkahvila.

– Perustimme kahvilan sitä varten, että Turun kaupunki näkisi, että puutarhalla on vielä antaa jotain kaupungille, Näse kertoo MTV Uutisille.

Ensimmäisenä toimintakesänä mukana oli Elmerin lisäksi hänen pikkusiskonsa sekä kaksi muuta 4H-toiminnassa mukana oleva nuorta. Tänä vuonna kahvilan henkilökunta on koottu Elmerin ja hänen siskonsa kaveripiiristä.

– Minä ja pikkusisko otettiin se vähän itsellemme, tultiin tänäkin vuonna uudelleen ja saatiin siitä kavereillekin kesätyötä.

Kahvilan suunnitteleminen vei aikaa muutaman kuukauden ja idean käytäntöön saattamisessa meni muutama kuukausi lisää. Apuna nuorilla oli 4H:n tarjoama yritysohjaaja, joka neuvoi muun maussa käytännön järjestelyissä sekä paperiasioissa.

Myös Näsen 4H:ssa työskentelevä äiti oli hyvänä apuna.

Heti kirjanpitäjän saappaisiin

Kolme vinkkiä aloittelevalle yrittäjälle

1. Mieti idean realistisuutta

– Jos idea on vähänkin realistisuuden ulkopuolella, kannattaa muokata sitä niin, että se on mahdollinen, Elmeri sanoo.

2. Ota yhteyttä 4H-toimintaan

– Sieltä apua saa oikeasti kunnolla.

3. Kuuntele saamiasi ohjeita

– Kun on niitä ihmisiä, jotka osaavat antaa ohjeita, niitä kannattaa kuunnella. 

Lopulta kahvila itse leivottuine herkkuineen avattiin ensi kerran toukokuussa 2015. Kahvila oli tuolloin auki vain kaksi kuukautta. Tänä kesänä aukiolokuukausia on tullut yksi lisää.

Viikonloppuisin auki olevan siirtolapuutarhakahvilan asiakasmäärät vaihtelevat Näsen mukaan paljon, mutta vastaanotto on ollut hyvä.

– Joskus on todella paljon ihmisiä ja nyt kun oli Ruisrock, oli vähemmän ihmisiä. Vastaanotto on ollut positiivinen ja plussan puolella ollaan oltu.

Yrittäjyydestä puhutaan paljon, mutta monia jännittää itsensä työllistämisen mukanaan tuomat haasteet. Näsekin myöntää jännittäneensä ensimmäistä yrittäjäkokemustaan kahvilanpitäjänä.

– Meikäläinen pistettiin vielä ensimmäisenä vuonna kirjanpitäjäksi, heti alkuun vaikea homma. Aluksi sitä jännitti, mutta kyllä se helpotti, kun oli hyvä tiimi ympärillä, Näse kehuu.

Myös vastuu omasta yrityksestä tuntui haastavalta, vaikka apuna olivat yritysohjaaja ja kahvilan muut yrittäjät.

– Ehkä se itsenäisyys, mikä tässä tuli. Tässä on hirveästi vastuuta, kun pitää itse osata huolehtia yrityksestä ja muusta. Se ehkä alkuun jännitti kaikkein eniten.

Varma kesätyö

Jännityksestä huolimatta Kupittaan kesäkahvila menestyi hyvin. Parhaan onnistumisen nimeäminen yrittäjyysprosessissa on Näselle helppoa.

– Ensimmäisenä vuonna oli se, että jäätiin plussan puolelle. Ja se, että me saimme edes aikaan tämän, koska olin aluksi vähän skeptinen, että tuleekohan tästä yhtään mitään. Loppujen lopuksi se lähti hyvin liikkeelle, siitä tuli sellainen onnistumisen kokemus, että me oikeasti tehtiin se kahvilayritys.

Näse suositteleekin kaikille esimerkiksi kesätöitä vaille jääneitä perustamaan rohkeasti yrityksen. Ja jos perustamisprosessi tuntuu olevan liian suuri pala yksin purtavaksi, järjestää 4H-yhdistys 13-28-vuotiaille nuorille 4H-yrityksiä, joissa omia liikeideoita voi testata.

– Tämä on todella hyvä tapa työllistyä. Ja tässä työllistyy varmemmin kuin kaupungin kesätyöpaikoihin tai isoihin yritykseen.

Jatkon suhteen Näse toivoo, että siirtolapuutarhan kahvila voisi jatkaa toimintaansa myös seuraavinakin kesinä. Tulevaisuuden varalle on kuitenkin jo toinenkin suunnitelma: esimerkiksi mainostekstejä, runoja ja laulujen sanoja tuottava luovan kirjoittamisen yritys on seuraavana Näsen listalla.

Katso koko SuomiAreenan ohjelma ja kaikki puhujat osoitteesta suomiareena.fi

Maanantain suorat verkkolähetykset: 

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.