Mainos

Leo Lastumäki nukahti rauhallisesti kotona

Toimittaja Sven Pahajoki tutustui edesmenneeseen Leo Lastumäkeen pintaa syvemmältä kirjoittaessaan näyttelijän elämänkerran.

Sven Pahajoki on alakuloisin mielin, sillä hän tuntee sunnuntain vastaisena yönä 84-vuotiaana kuolleen Leo Lastumäen elämäntaipaleen. Sven kirjoitti näyttelijästä vuonna 2002 elämäkerran Tarinoita elämän varrelta (Revontuli).

– Juttelin melko pitkään Leon vaimon Marketta Kärjen kanssa, ja hän kertoi, että Leo oli nukahtanut rauhallisesti kotona. Muistot tulvivat väkisin mieleen. Leo oli reilu, rehti ja yllättävän avoin ihminen. Hän ei säästellyt itseään. Sellaista persoonaa toimittaja harvoin tapaa, sanoo toimittaja-kirjailija Sven Pahajoki.

Pahajoki sanoo, että rotevan kokoinen näyttelijä oli sielultaan herkkääkin herkempi. Hän kärsi monista peloista, joista yksi oli vahva epäonnistumisen pelko.

– Leo sanoi, ettei hän itsekään tiedä, miksi hänellä on sellaisia tuntemuksia. Varmasti lapsuudesta oli jäänyt jotain traumoja. Kun kirja ilmestyi ja me ajoimme autolla ympäri Suomea sitä markkinoimassa, Leo istui pelokkaana vieressäni. Ajaessani oikeastaan näin, kuinka paha hänen pelkonsa oli, vaikka emme ajaneet edes ylinopeutta. Olisin vienyt Leon Matkahuoltoon ja siitä bussilla eteenpäin, mutta hän ei halunnut. Leo sanoi, että hän jarruttelee mieluummin minun vieressäni.

Sven Pahajoki miettii tovin ja sanoo, että monet naisaisat ehkä kaatuivat Leo Lastumäen selittämättömään turvattomuuden tunteeseen.

– Leo sairasteli melko paljon elämänsä aikana, Pahajoki toteaa MTV3.fin Viihdeuutisille.

Veturinlämmittäjästä näyttelijäksi

Leo Lastumäki oli itseoppinut näyttelijä. Hän ei käynyt koskaan teatterikoulua, kuten monet kollegansa. Se oli varmasti kohtalo, joka kuljetti Leon veturinlämmittäjän ammatista ensin harrastajateatteriin ja siitä suuremmille estradeille ympäri Suomea. Tutuiksi tulivat niin Imatra, Mikkeli ja Kemi siinä missä Vaasa ja Tamperekin. Helsingin Kaupunginteatterin jälkeen Leo ryhtyi freelancer-näyttelijäksi vuonna 1973.

Lastumäki näytteli myös lukuisissa elokuvissa ja television suosituimmissa viihdeohjelmissa.

Leo Lastumäkeä jäivät kaipaamaan aikuiset lapset edellisestä avioliitosta. Lastumäki asui perheineen Kemissä ja ehti olla Marketta Kärjen kanssa avioliitossa noin viisi vuotta.

(MTV3–KIKKA ISOVIITA)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja