Lentoyhtiöt laatineet jo suunnitelman lentoliikenteen käynnistämisestä Saksassa: Vaativat hengityssuojaimia lentomatkustajille

Useilla lentoyhtiöillä on edessään konkurssi ilman mittavaa taloudellista tukea 2:04
Videolla kerromme, kuinka koronavirus vaikuttaa lentoyhtiöiden talouteen.

Saksalaiset lentoyhtiöt ehdottavat kaikille lentoasiakkaille hengityssuojainpakkoa. Lentoyhtiöt ja lentokentät ovat laatineet hallitukselle suunnitelman lentoliikenteen uudelleen käynnistämisestä. Suunnitelmasta kertoo tänään Frankfurter Allgemeine -lehti.

Lentomatkustajien halutaan käyttävän maskeja ainakin toistaiseksi kuuden viikon ylimenoajan, kunnes pahin koronaviruksen tarttumisvaara on ohitettu. Suunnitelman mukaan hengityssuojaimia olisi pidettävä sisäänkirjautumisen yhteydessä koneeseen mentäessä, koneessa sisällä ja koneesta poistuttaessa. Vastuu ja velvoite suojaimen käyttämisestä on matkustajalla.

Saksan lentoyhtiöiden ehdotus ei koske pelkästään kotimaan lentoja tai lyhyitä lentoja Euroopan sisällä vaan myös pidempiä mannertenvälisiä lentoja. Pitkillä lennoilla hengityssuojaimen voisi poistaa ruokailun ajaksi.

Suunnitelmassa kymmeniä ehdotuksia: Lämpömittauksia lentokentällä, kyselyä terveydentilasta

Suunnitelmassa on kaikkiaan kaksikymmentä erilaista ehdotusta. Matkustajan olisi muun muassa vakuutettava online-kirjautumisen yhteydessä, ettei hänellä ole korona-virustartuntaa. Lentoasemilla on mahdollisuus järjestää myös koneeseen astuvien matkustajien lämpötilan mittaus, se voitaisiin organisoida lentoyhtiöiden mukaan tarvittaessa kuudeksi viikoksi.

Lentoyhtiöt ovat maailmanlaajuisesti syvissä vaikeuksissa pandemian takia.

Saksalainen Lufthansa lentää tällä hetkellä päivittäin vain kolme mannertenvälistä lentoa Frankfurtin kentältä. Yhtiön lentokoneista 90 prosenttia on parkkeerattu ja sinetöity suurten lentokenttien varakiitoradoille. Suurin osa henkilökunnasta on lomautettu tai siirretty lyhennetylle työajalle.

Vajaiden koneiden lennättämiselle ei kannatusta

Lentoyhtiöt suhtautuvat torjuvasti ehdotukseen jättää istuinrivistöistä keskimmäiset paikat tyhjiksi.

Halpalentoyhtiö Easyjetin toimitusjohtaja Johan Lundgrenin mukaan käynnistysvaiheessa keskimmäiset paikat voivat jäädä tyhjiksi. Myös Lufthansa on valmis alkuvaiheessa jättämään keskipaikat tyhjiksi. Pitkään lentoyhtiöt eivät kuitenkaan pysty vajailla koneilla lentämään.

Alankansainvälinen keskusjärjestö IATA laskee, että lentoyhtiöiden tulos putoaa tänä vuonna 55 prosenttia, kaikkiaan lähes 300 miljardia euroa. Suuret kansalliset lentoyhtiöt pelkäävät myös halpalentoyhtiöiden markkinointitoimia, muun muassa Ryanairin toimitusjohtaja Michael O´Leary on puhunut julkisuudessa jopa alle 10 euron lennoista.

Koneeseen siirtyminen järjestellään uudelleen

Lentoasemilla joudutaan matkatavaroiden luovutus ja koneeseen siirtyminen järjestämään uudelleen, koska pandemian alkaessa tilanne lentokentillä oli kaoottinen ja suojaetäisyyksistä ei pidetty kiinni.

Lentoliikenteen laaja uudelleen käynnistyminen on yhä avoinna. Saksassa matkustusrajoitukset ovat voimassa 3. toukokuuta saakka. Avoinna on myös ottavatko saksalaiset lentoyhtiöt ja lentokentät suojatoimenpiteet kuudeksi viikoksi käyttöön omalla päätöksellään vai hallituksen määräyksestä.

Yhtiöt toivovat, että lentomatkustamisen uusista käytännöistä tehtäisiin nopeasti Euroopan laajuinen yhteinen päätös.

Lue myös:

    Uusimmat