Norwegian on pahassa pulassa: Rahoitus on pitkälti Norjan valtion varassa ja kurssi syöksykierteessä

Useilla lentoyhtiöillä on edessään konkurssi ilman mittavaa taloudellista tukea 2:04
Useilla lentoyhtiöillä on edessään konkurssi ilman mittavaa taloudellista tukea.

Koronavirusepidemia on kär­jis­tänyt norjalaisen halpalento­yhtiö Norwegianin taloudelliset ongelmat. Viime viikolla yhtiö ilmoitti hakeutuvansa velkasaneeraukseen.

Norwegianin johto esittää, ­että yhtiön velkaa muutettaisiin osakkeiksi. Esillä on myös uuden osake­annin järjestäminen.

Toimenpiteillä Norwegianin on tarkoitus parantaa omavaraisuusastettaan, jotta lentoyhtiö ­täyttää Norjan valtion takaaman tuki­paketin ehdot.

Norjan valtio on valmis takaamaan Norwegianille yhteensä 3 miljardin Norjan kruunun eli noin 268 miljoonan euron suuruisen ­tukipaketin. Toistaiseksi Nor­wegian on täyttänyt vain sellaiset lainaehdot, joilla se pääsee käsiksi kymmenesosaan paketista.

Norwegianin toimitusjohtajan Jacob Schramin mukaan toimenpiteet ovat välttämättömiä yhtiön tulevaisuuden ­kannalta. Toimenpiteitä käsitellään ylimääräisessä yhtiökokouksessa 4. toukokuuta.

Velkasaneeraus ei tule yllätyksenä, sillä Norwegianin ongelmat ovat olleet tiedossa pitkään. Vuodenvaihteessa yhtiön nettovelkaantumisaste oli 134 prosenttia suhteessa 4 miljardin euron liikevaihtoon ja omavaraisuusaste oli 5 prosenttia. Lisävelan saaminen on yhtiölle vaikeaa, sillä sen velanhoitokyky on heikko.

Tuoreempaa tietoa yhtiön ­taloustilanteesta saadaan ­vasta toukokuun lopussa, sillä yhtiö­kokousta lykättiin kuukaudella.

Norwegianin ilmoitettua saneerauksesta yhtiön ­osakekurssi ­vajosi yli 30 prosenttia tämän viikon alussa. Vuoden alusta kurssi on pudonnut yli 80 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat