Mainos

Lennart Meri: Uskokaa Venäjään!

Viron presidentti Lennart Meri kehottaa länttä uskomaan Venäjän uudistuspolitiikkaan, vaikka uudistusten toteuttaminen osoittautuisi olevan kovinkin vaikeaa ja tuskallista. Länsi näyttää nyt pitävän Venäjää epäonnistuneena valtiona, lahjonnan läpilyömänä rikosten ja köyhyyden maana, kirjoitti brittiläinen Financial Times -lehti tänään.

Meri, Lennart, Viron presidentti

Lehden haastattelussa Meri asettui tukemaan EU:n nykyisen puheenjohtajan Suomen ehdotusta ohjata apua enemmänkin alueellisesti kuin valtiokohtaisesti. Meren mielestä Venäjän uuden sukupolven nousu tapahtuu paikallisista yhteisöistä. Tämä perustuu Meren mukaan kahteen asiaan. Ensimmäinen on se, ettei Venäjä enää voi eikä halua olla erilainen.
-Venäläiset haluavat samaa kuin me muutkin ihmiset: mukavuutta ja turvallisuutta. Kaikki haluavat olla rikkaita ja kauniita, Meri sanoi lehden haastattelussa.

Toinen syy on se, että markkinatalouden ja demokratian tulo Venäjälle on ensimmäistä kertaa antanut venäläisille keinot ilmaista tahtonsa. Vuosisatoja Venäjän tsaarit ja johtajat päättivät, että maan sisäinen kehitys uhrataan ulkoisen laajentumisen alttarille. Kun neuvostoimperiumi on nyt kutistunut, ei Venäjä voi muuta kuin ryhtyä painiskelemaan oman sisäisen takaperoisuutensa kanssa.
-Tämä voidaan saavuttaa vain markkinauudistusten kautta ja olen varma, että Venäjän poliittinen järjestelmä on kypsymässä siihen, Meri sanoi.

Jos Venäjä tarvitsee neuvoja uudistuksissa, se voi ottaa oppia Virosta, jota pidetään yhtenä maailman vapaimmista talouksista. Meri myöntää kuitenkin, että Virolla on ollut demokratisoitumisensa tiellä useita etuja, joista vähäisimpänä ei voida pitää sen pientä kokoa.
-On paljon helpompaa ohjata pientä maata uudelle kurssille, Meri tähdensi.
Meren mukaan Venäjän uudistuskehityksessä on jo nyt nähtävissä myönteisiä merkkejä. Venäjällä on ensimmäistä kertaa historiansa aikana perustuslaki, joka takaa periaatteen vallanjaosta, ja todellinen parlamentti, jonka tehtävänä on luoda perusteet oikeusvaltiolle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.