Mainos

Lennart Meren puheet kuohuttavat tunteita Virossa

Viron presidentin viime tiistainen itsenäisyyspäiväjuhlan puhe on nostanut tunteet kuumiksi Virossa. Presidentti Lennart Meri käytti voimakasta kieltä maan poliitikoista ja tunsi samalla syvää huolta maan demokratian tilasta.

-Kansa on pettynyt. Se ei tunne ylpeyttä omia poliitikkojaan, omaa parlamenttiaan tai omaa puoluettaan kohtaan. Se ei usko oikeusjärjestelmään eikä poliisiin. Kansa on hämillään ja voi vain kysyä, minne menet Viro, suomi presidentti Meri.
Presidentti itse matkusti itsenäisyyspäivän jälkeen viralliselle vierailulle Britanniaan, mutta vastauksia puheeseen ei tarvinnut kauan odottaa.

Keskustan puheenjohtaja Edgar Savisaar ilmoitti heti "myötätuntonsa" presidentille, jolla "on niin huono kansa ja niin huonot poliitikot, että presidentin on kovin paljon oltava poliittisena pakolaisena esimerkiksi Suomessa". Liian kärkevänä puhetta piti myös Uudistuspuolueen johtaja Siim Kallas.

Sen sijaan pääministeri Mart Siiman myönsi, että presidentti otti esille kysymyksiä ja ongelmia, jotka ovat erittäin keskeisiä Viron politiikassa. Hän teki sen omalla persoonallisella tavallaan, Siiman sanoi. Myös oppositiossa olevan Isänmaanliiton puheenjohtaja Toivo Jürgenson oli yhtä mieltä pääministerin kanssa. Presidentin puheessa ei ollut yhtään väärää sanaa, hän totesi.

Meri pohdiskeli myös lehtien tapaa unohtaa jokapäiväisten tapahtumien kuvaaminen epäkohtia etsiessään. Lehdistöstä ensimmäisenä ehti presidentille vastaamaan Eesti Päeväleht. Se kiitteli presidenttiä ja oli eri mieltä Savisaaren kanssa presidentin puheen sisällöstä. Presidentti totesi, että kansa ei ole valtiosta vieraantunut. Sen sijaan poliitikot hänen mielestään ovat. Lyhyt puhe oli kylmää vettä poliittisen eliitin niskaan. Monisanaisen juhlapuheen asemesta presidentti tarjoili kirjailijamaisesti suorapuheista tekstiä, Päeväleht kirjoitti.
(STT-Eta-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.