Lemmikitkin kärsivät kaamoksesta ja valosaasteesta

Lemmikkien ja ihmisten vuorokausirytmiä säätelee sama pimeähormoni. Päivän lyheneminen hidastaa lemmikkienkin tahtia.

Kaamosajan pimeys voi hidastaa esimerkiksi koirien aktiivisuutta. Koira on laumaeläin, joilla on havaittu samanlaista käyttäytymistä kuin ihmisillä. Koira saattaa myötäelää kaamosoireista kärsivän omistajansa mukana.

– Kaamoksen aikaan lemmikit eivät ehkä ole virkeitä ja innostuneita leikkimään tai lähtemään ulos. Ne saattavat syödäkin vähän huonosti, kuvailee Oulun yliopiston biologian laitoksen eläinfysiologian professori Seppo Saarela.

Ihmisten ja eläinten vuorokausirytmiä säätelee sama pimeähormoni, melatoniini. Ihmisen kanssa elävät kesyt eläimet häiriintyvät keinotekoisesta valosaasteesta. Luontaisen vuorokausirytmin sekoittaminen hankaloittaa älyllistä ponnistelua vaativia suorituksia.

– Eräässä kokeessa hiiriä pidettiin toistuvasti kolmen tunnin jaksoja vuorotellen pimeässä ja keinovalossa. Sen jälkeen ne laitettiin labyrinttiin etsimään ruokaa eivätkä ne suoriutuneet tehtävästä. Valosaasteen sekoittama vuorokausirytmi voi vaikuttaa kognitiiviseen suorituskykyyn ja mielialaan, Seppo Saarela kertoo.

Talvella on aika rauhoittua

Päivän lyheneminen on luonnossa eläville eläimille ensimmäinen signaali talveen ja vähäisempään ravinnonsaantiin varautumisesta. Vaihtoehtona on joko lähteä ruuan perässä muualle tai kasvattaa lämpimämpi karvapeite ja rauhoittua, jotta energiankulutus vähenee.

– Kotikoiratkin kasvattavat talvikarvan. Metsästyskoirat viihtyvät talvisin ulkona, sillä sisällä niillä on tukalan kuuma. Koira makaa hangen päällä kerällä, mikä estää lämmönhukkaa. Samoin toimivat eläimet luonnossakin, Saarela vertaa.

Talven nurkilla on luonnollista, että tahti hidastuu sohvalla tai koirankopin nurkalla. Kun valo lisääntyy keväällä, kasvaa ihmisten ja eläinten vireystaso.

Lähde: Oulun yliopisto

Lue myös:

    Uusimmat