Lemmenjoelta löytyi upea kultahippu: ”Hetki, jolloin kokenutkin kaivaja pehmenee”

Lemmenjoelta on tehty suurehko kultahippulöytö. Reilut 60 grammaa painavan hienon veistoksellisen kultahipun löysivät koneellisesti kaivaneet Sirkka ja Kari Merenluoto.

Kultaseppä ja 25 vuotta itsekin kultaa kaivanut Janne Kannisto tuntee Merenluodot hyvin.

– He ovat kaivaneet kultaa jo kohta 50 vuotta. He ovat arvostettuja kullankaivajia ja tekevät sitä työksi.

Kultahippujen sijaintia mahdollista järkeillä

Kannisto kertoo MTV Uutisille, että "Fossiiliksi" ristitty hippu löytyi tunturin rinteeltä suoalueelta, jonka keskellä kulkee pieni puro.

Kanniston mukaan kultahippujen löytämiseen on olemassa tärppejä, vaikka onnellakin on luonnollisesti osansa.

– Kullankaivajan on tärkeää tietää Lapin kullankaivuun historiaa, muun muassa mitä on aiemmin löydetty ja mistä sekä millä tavalla. Kyllä hippujen sijaintia pystyy järkeilemään, mutta jossakin vaiheessa on sitten vain tartuttava lapioon ja alettava kaivaa.

Kannisto kertoo, että kullankaivuu vaatii kuitenkin harjaantumista ja kärsivällisyyttä.

– Edesmennyt kullankaivaja Yrjö Karhu Korhonen aikoinaan totesi, että ensimmäiset 50 vuotta on vaikeaa, mutta kyllä se siitä sitten lähtee sujumaan. Merenluodoilla alkaa jo tätä kokemusta olla, Kannisto toteaa.

Löydöt piristävät kaikkia

Kanniston mukaan hippulöydöt piristävät koko kullankaivajayhteisöä.

– Kyllä siitä kaikki osaavat nauttia. Löydöt osoittavat, että kyllä tässä uurastamisessa on jotakin järkeä.

Kanniston oma ennätys on 24 grammaa painanut hippu. Hipun löytymistä Kannisto kuvaa ainutkertaiseksi.

– Se tapahtui parikymmentä vuotta sitten lapiotyöllä isän kanssa. Pieni hetki elämässä, mutta ainutkertainen tunne. Eikä sen hipun tarvitse olla mikään jättiläishippu. Kullankaivaja on pienestäkin hipusta iloinen. Ja kyllä löytö lämmittää raavastakin miestä.

Kannisto kertoo eräästä tapauksesta, kun hän oli tervehtimässä Merenluotoja heidän montullaan.

– Siinä tervehtimisien jälkeen kävimme katsomaan mitä ränniin oli kertynyt. Kari nosti sieltä neljän gramman hipun. Vaikka Karilla oli liasta mustat kädet ja oli muutenkin synkkää, niin siinä oli sellainen hetki kun kokenut mies pehmenee, Kannisto muistelee.

Mutta mitä seuraavaksi tapahtuu Merenluotojen 60 gramman löydölle?

Kannisto ei lähde antamaan hinta-arviota löydölle, eikä se välttämättä tule edes myyntiin. Kannisto toteaa, että hippu on kuitenkin arvoltaan moninkertainen kuin kullan maailmanmarkkinahinta.

– Tällä hipulla on näyttävä muoto, oma tarinansa ja muita arvoja. Jos löytyy sopiva ostaja, niin kyllä kyseessä on hyvä palkkapäivä, Kannisto toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat