Kouvolassa ahmitaan tänään 60-metristä lohileipää – näin paljon kalaa kului jättiläisen valmistamiseen: "Mottomme on, että leipä ei saa näkyä"

60 m lohilepä
Nyt on leivällä mittaa! Yhteensä kokonaiset 60 metriä. MTV

Kouvolassa sijaitseva ravintola Pyöreä Torppa tarjoaa 60. juhlavuotensa kunniaksi ilmaista lohileipää asiakkaille. 60-metrisen leivän valmistaminen vaatii muun muassa 50 kiloa lohta ja 45 kiloa sitruunaa.

Pyöreä Torppa -ravintolan nykyinen omistaja Bekim Canhasi kertoo MTV Uuutisille jatkavansa kouvolalaisen ravintolan perinnettä. Ravintola tarjoaa asiakkaille pyöreiden vuosien kunniaksi 60-metristä lohileipää ilmaiseksi.

Pyöreän Torpan lohileipä on ollut suurhitti ympäri Suomea. Jaakko Leskinen toi leivän taloon vuonna 1978 lähtien. Entiset omistajat Kimmo ja Virpi Leskinen leipoivat ensimmäisen 40-metrisen jättiläisleivän vuonna 1999, ja siitä asti on juhlistettu vuosia jättimäisellä lohileivällä.

”Lohta pitää olla reilusti leivässä”

60-metrisen lohileivän valmistamiseen menee noin 8 tuntia, ja sitä on valmistamassa viisi työntekijää. Bekimin mukaan lohta menee noin 50–60 kiloa ja leipää kuluu monta metriä. Lisäksi sitruunaa menee 45 kiloa ja tilliä noin 45 nippua.

– Lohi tulee meille Partion Kala -yritykseltä Kotkasta. Soitin heille jo pari viikkoa sitten, että nyt on vähän isompi tilaus edessä, kertoo Bekim.

– Ostin 10 kiloa lohta varalle. Meidän mottomme on, että leipä ei saa näkyä. Lohta pitää olla reilusti leivässä.

Ruokahävikkiä ei tämän leivän kanssa tarvitse murehtia. Bekimin mukaan viimeksi viisi vuotta sitten asiakkaita kävi jopa 300–400 henkeä, ja 55 metrinen leipä hävisi 3 tunnissa 25 minuutissa.

– Eräskin kaveri söi yksin metrin verran leipää, soitettiin seuraavana päivänä perään ja kyseltiin vointia. Hän vastasi, että hänellä on aivan mahtava olo ja kaikki hyvin, Bekim kertoo.

Leivän perässä matkustetaan satoja kilometrejä

Pyöreän Torpan lohileipä ei ole mikä tahansa leipä. Lohileivästä on syntynyt vuosien saatossa ravintolan nimikkotuote, ja sen on tarkoitus olla yksi Suomen halvimmista lohileivistä.

– Ihmiset tietävät ympäri Suomea leipämme. Se on ollut hitti jo kymmeniä vuosia, kertoo Bekim.

– Ihmiset tulevat junaradalta kylmäkassin kanssa ja täyttävät ne leivillä. Kassit saatetaan lähettää kaverille vaikka Lappiin saakka!

Lohileivällä on klassikon asema myös Vekarajärven varusmiesten keskuudessa. Ravintola sijaitsee junaradan lähettyvillä, joten usea varusmies on syönyt lohileipää lomille lähtiessään tai takaisinpäin tullessa.

Bekim kertoo, että moni onkin tullut kyselemään, että onko ravintolassa vielä tarjolla samaa lohileipää kuin mitä syötiin armeija-aikoina 20 vuotta sitten.

Bekimin mukaan lohileivän salainen resepti on yksinkertainen.

– Rakkaudella tehty ja tarpeeksi lohta!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja