Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kouvolassa ahmitaan tänään 60-metristä lohileipää – näin paljon kalaa kului jättiläisen valmistamiseen: "Mottomme on, että leipä ei saa näkyä"

Nyt on leivällä mittaa! Yhteensä kokonaiset 60 metriä.
Nyt on leivällä mittaa! Yhteensä kokonaiset 60 metriä.MTV
Julkaistu 03.12.2019 17:30

Riika Tauriainen

riika.tauriainen@mtv.fi

Kouvolassa sijaitseva ravintola Pyöreä Torppa tarjoaa 60. juhlavuotensa kunniaksi ilmaista lohileipää asiakkaille. 60-metrisen leivän valmistaminen vaatii muun muassa 50 kiloa lohta ja 45 kiloa sitruunaa.

Pyöreä Torppa -ravintolan nykyinen omistaja Bekim Canhasi kertoo MTV Uuutisille jatkavansa kouvolalaisen ravintolan perinnettä. Ravintola tarjoaa asiakkaille pyöreiden vuosien kunniaksi 60-metristä lohileipää ilmaiseksi.

Pyöreän Torpan lohileipä on ollut suurhitti ympäri Suomea. Jaakko Leskinen toi leivän taloon vuonna 1978 lähtien. Entiset omistajat Kimmo ja Virpi Leskinen leipoivat ensimmäisen 40-metrisen jättiläisleivän vuonna 1999, ja siitä asti on juhlistettu vuosia jättimäisellä lohileivällä.

”Lohta pitää olla reilusti leivässä”

60-metrisen lohileivän valmistamiseen menee noin 8 tuntia, ja sitä on valmistamassa viisi työntekijää. Bekimin mukaan lohta menee noin 50–60 kiloa ja leipää kuluu monta metriä. Lisäksi sitruunaa menee 45 kiloa ja tilliä noin 45 nippua.

– Lohi tulee meille Partion Kala -yritykseltä Kotkasta. Soitin heille jo pari viikkoa sitten, että nyt on vähän isompi tilaus edessä, kertoo Bekim.

60 m lohi, leipä
Kuva: Ravintola Pyöreä TorppaMTV

– Ostin 10 kiloa lohta varalle. Meidän mottomme on, että leipä ei saa näkyä. Lohta pitää olla reilusti leivässä.

Ruokahävikkiä ei tämän leivän kanssa tarvitse murehtia. Bekimin mukaan viimeksi viisi vuotta sitten asiakkaita kävi jopa 300–400 henkeä, ja 55 metrinen leipä hävisi 3 tunnissa 25 minuutissa.

– Eräskin kaveri söi yksin metrin verran leipää, soitettiin seuraavana päivänä perään ja kyseltiin vointia. Hän vastasi, että hänellä on aivan mahtava olo ja kaikki hyvin, Bekim kertoo.

Leivän perässä matkustetaan satoja kilometrejä

Pyöreän Torpan lohileipä ei ole mikä tahansa leipä. Lohileivästä on syntynyt vuosien saatossa ravintolan nimikkotuote, ja sen on tarkoitus olla yksi Suomen halvimmista lohileivistä.

– Ihmiset tietävät ympäri Suomea leipämme. Se on ollut hitti jo kymmeniä vuosia, kertoo Bekim.

– Ihmiset tulevat junaradalta kylmäkassin kanssa ja täyttävät ne leivillä. Kassit saatetaan lähettää kaverille vaikka Lappiin saakka!

Lohileivällä on klassikon asema myös Vekarajärven varusmiesten keskuudessa. Ravintola sijaitsee junaradan lähettyvillä, joten usea varusmies on syönyt lohileipää lomille lähtiessään tai takaisinpäin tullessa.

Bekim kertoo, että moni onkin tullut kyselemään, että onko ravintolassa vielä tarjolla samaa lohileipää kuin mitä syötiin armeija-aikoina 20 vuotta sitten.

Bekimin mukaan lohileivän salainen resepti on yksinkertainen.

– Rakkaudella tehty ja tarpeeksi lohta!

Lisää aiheesta:

Onko legendaarinen ruisleipä katoamassa kauppojen hyllyiltä? SelvitimmeOstatko sinäkin? Suomalaisiin ruokakauppoihin ilmestyi 30 vuotta sitten todellinen kulttituote: "Leipien legenda""Harvinainen herkku" tekee paluun leipähyllyihin – yllättävä poisjäänti aiheutti palautevyörynMertta keksi Sahalahdella mullistavan ruoan yli 60 vuotta sitten: Nyt sillä on järjetön miljoonamyynti – syötkö sinäkin?Suomalaisesta kulttileivästä tuli jättihitti – mullisti markkinat ja kaupat myyvät jatkuvasti ei-oota: "Emme ole koskaan saaneet yhtä paljon positiivista palautetta mistään"Paikalliset ja turistit hehkuttavat – kasvissyöjäkin sortui: Täältä saa ilmeisesti Suomen parasta kebabia!
Mitä ihmettä?LohileipäKouvolaRuokaSitruunaLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Mitä ihmettä?
  • ti06:34
    Internet

    Pätkiikö netti? Syy saattaa piillä keittiössä

  • 8.10.19:10
    Chile

    Maailman kuivimmassa paikassa tapahtui ihme

  • 5.10.07:35
    Niksit

    Raivostuttavan muovipakkauksen avaaminen onkin yllättävän helppoa – ja onnistuu ilman saksia!

  • 24.9.18:58
    Ikääntyminen

    Oletko syntynyt 1980-luvulla? Kaikki nämä arkiset asiat ovat sinua nuorempia

  • 22.9.20:08
    Luonto ja eläimet

    Taloyhtiötä Saksassa piinannut "nuorisoporukka" olikin etana