Leijonien konkari muistaa katastrofin kymmenen vuoden takaa: "Ei kannata panikoida"

Leijonien peli ei ole vielä loksahtanut kohdalleen, ja Itävalta-tappion myötä jatkopaikka on uhattuna. Leijonahyökkääjä Pekka Jormakka on kokenut aiemminkin katastrofaalisen alkusarjan.

Aurinko helli Suomen Tshekin-suurlähetystön residenssin pihaa sunnuntaina Prahassa. Sitten iski sadekuuro, joka ajoi kutsuvieraat ja median edustajat puutarhakatoksien alle suojaan.

Taivaan jälleen kirkastuttua paikalle saapui Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue.

Leijonien turkki on kastunut pahasti MM-kilpailujen alkusarjassa, mutta pilke konkarihyökkääjä Pekka Jormakan silmäkulmassa ei sammu. Hän luo ympärilleen hyvää tunnelmaa ja auttaa nuoria pelaajia.

– Olen yrittänyt puhua heille, ettei kannata panikoida. Mediasta voi tulla painetta, mutta ne kannattaa jättää pois. Meillä on hyvä joukkue ja hyviä pelaajia. Voimme pärjätä, kun keskitymme omaan juttuun, Jormakka painotti.

Hänen mukaansa joukkueella ei ole erityisiä sääntöjä sosiaalisen median tai median käytön suhteen ylipäätään.– Jokainen lukee mitä lukee, mutta valmennus sanoi alussa, ettei kannata kaikkia juttuja lukea. Ettei mene pään sisään.

Lapsi toi näkökulmaa elämään

Leijonien niskaan on tullut rapaa monesta suunnasta, kun Suomi on voittanut vain kaksi ottelua viidestä ja joutuu jännittämään pudotuspelipaikkaansa. Leijonat voi yltää lohkossaan korkeintaan neljänneksi eli viimeiselle pudotuspeleihin vievälle sijalle.

Jos maanantaina Tanskaa ja tiistaina Sveitsiä vastaan käy köpelösti, kisataival päättyy.

Jormakalle tilanne on tuttu. Hän debytoi MM-kilpailuissa 2014, jolloin Suomen peli takkusi alkusarjassa.

– Kymmenen vuotta sitten meni tiukalle, pääsemmekö jatkoon. Joukkueessa oli silloinkin paljon ensikertalaisia, hän mainitsi yhtymäkohdan Minskissä pelattuihin MM-kilpailuihin.

– Sitten kun pääsimme jatkoon, laitoimme Kanadan ja Tshekin laulukuoroon ja etenimme loppuotteluun.

– Nyt on tulossa samanlaiset sävelet. Mutta nyt pyrimme siihen, ettei tarvitse jännittää muiden pelejä vaan hoidamme homman ja jatkopaikka aukeaa.

Reitti Prahasta Ostravaan puolivälieriin ja takaisin mitalipeleihin Prahaan on edelleen auki, mutta mutkikas.

Mutkikas on ollut myös Jormakan reitti, kun hän on kiertänyt vuosikymmenen aikana Tapparasta KHL-Jokereihin ja Venäjän sekä Saksan kautta Jukureihin.

Hän pelasi välissä MM-kilpailut 2018, mutta useita kausia vierähti ilman maajoukkuekutsuja. Jukureissa hän on saanut uransa uuteen nousuun.

– Yksi isoin syy on se, että kolme vuotta sitten syntyi ensimmäinen lapsi. Se toi uutta näkökulmaa elämään, Jormakka avasi.

– Nuoret ovat aika taitavia ja nopeita pelaajia. Piti ruveta harjoittelemaan, että pysyy mukana. Olen päässyt huippuvireeseen ja pelaan urani parasta jääkiekkoa tässä iässä, 33-vuotias hyökkääjä jutteli.

"Ei auta jäädä mököttämään"

Prahassa katsomokomennuksetkaan eivät saa hymyä hyytymään.

– Se on jo kova juttu, että pääsee joukkueeseen comebackin jälkeen vanhemmalla iällä. Hyväksyn roolin minkä tahansa. Kun pääsen pelaamaan, yritän suoriutua mahdollisimman hyvin. Ei ole mitään sellaista pakkoa, että täytyy päästä ykkösylivoimaan. Kaikki roolit kelpaavat, Jormakka painotti.

– Tsemppaan jätkiä samalla tavalla kuin pelaisin. Yhdessä tässä ollaan ja tavoitellaan maailmanmestaruutta. Ei auta jäädä mököttämään. Minulla on hopea plakkarissa, hän viittasi Venäjälle kärsittyyn loppuottelutappioon.

– Mielellään haluaisin maailmanmestaruuden.

Suomi hävisi lauantaina Kanadalle 3–5. Jormakka sähisi kaukalossa ja hankki Kanadalle yhden jäähyn, kun hän oli livahtaa läpiajoon.

– Luistin liikkuu napakasti. Yritän tuottaa paikkoja ja hankkia jäähyjä.

Tiukan pelin jälkeen välipäivä ja erikoisohjelma maistuivat hyvältä.

– Minskissä ei käyty suurlähetystössä. Siellä vain palauteltiin välipäivinä, Jormakka muisteli.

Lue myös:

    Uusimmat