Kultaleijonan KHL-kautta sävytti erikoinen hetki – lentokentälle pirahti tyly ilmoitus, mutta asiaa oli ollut myös Jukka Jalosella

Paluu Leijonien paitaan ja voittomaali kauden ensimmäiseen maajoukkuepeliin. Harri Pesonen oli syystäkin hyväntuulista miestä isäntien 3–0-voittoon päättyneen jääkiekon Karjala-turnauksen Venäjä-ottelun jälkeen.

Pesonen luuti torstaina Leijonien ensimmäisen osuman maalin kulmalta ajassa 27.49 Miro Aaltosen ja Sami Vatasen esityöstä. Se oli ylivoimamaali, kuten Leijonien kaksi muutakin kihausta Venäjän verkkoon.

– Sami otti pakin paikalta rännikiekon. Hyvin hän suojasi ja pääsi keskelle leikkaamaan. Sitten hän antoi poikki siitä (Aaltoselle). Oli puhettakin, että yritä hakea sinne: Miro sanoi, että mene sinne päin – hän yrittää löytää minut, Pesonen kuvaili MTV Urheilulle ja jatkoi:

– Hienosti nopea puolenvaihto ja sen jälkeen toinen poikkisyöttö. Se on aina vaikea. Yritin vain saada siinä luistinta ja mailaa eteen, että saa sen sisään.

Voit katsoa Pesosen viimeistelemän maalin ylälaidan videolta.

Leijonien ylivoima toimi kauttaaltaan.

– Saatiin pitkiä pyörityksiä ja maalejakin niistä.

Pesosen sanoin Leijonien esitys oli tasapainoinen. Valmennus oli ennen peliä painottanut, että Venäjän nuorisopitoinen maajoukkue osaa pelata, kuten vuosi sitten Karjala-turnauksessa Suomen kokema 2–6-tappio oli tuolloin karulla tavalla osoittanut. Viesti oli, että vastaava ei saa uudestaan toteutua.

– Itsekin viime kaudella Venäjällä pelanneena tiesin, että nuoret pojat ovat nopeita ja taitavia. He tietävät pelaavansa kokeneempia vastaan, niin näytönhalut ovat kovat. 

Suomi onnistui hallitsemaan pelin virtausta ja pitämään kiekkoa pitkiä pätkiä, mikä oli omiaan syömään venäläisnuorukaisten pelitunnelmaa.

– Kyllä se auttaa. Venäläinen hyökkääjä haluaa kiekkoa ja rakentaa peliä.

– Ei annettu heille liekkiä. Alivoimat, joita tuli, jätkät hoitivat tosi hienosti, ja "Jusa" (Jussi Olkinuora 17 torjunnallaan) viimeisenä lenkkinä piti maalin puhtaana.

– Muutamia pistohyökkäyksiä Venäjän poika sai, mutta tämä oli ihan asiallinen turnauksen aloitus, Pesonen summaili.

"Kyllä se lämmittää"

Omalla tehollisella onnistumisella maalin muodossa oli toki myös Pesoselle merkitystä.

– Kun pääsee erikoistilanteisiin, haluaa, että meidän viisikkomme onnistuu. Aina se ei välttämättä mene maaliin asti, mutta kyllä se lämmittää, kun saa mahdollisuuksia ja pystytään käyttämään ne. Saa sitä kautta valmennuksen luottoa jatkossakin noihin tilanteisiin.

33-vuotias muuramelaislähtöinen hyökkääjä kuitenkin huomautti, ettei henkilökohtaisella tuloksenteolla "tarvitse onneksi stressata".

– Meillä on niin hyviä pelaajia. Mutta niiden, keille ne paikat tulevat, pitää laittaa sisään. Niitä ei montaa tule per jätkä. Ei passaa tuhlailla.

Seuravaaksi Leijonat kohtaa lauantaina Tshekin, ja Karjala-turnauksen päätösottelussa sunnuntaina on vastassa Ruotsi.

– Luulen, että pelin vaatimustaso nousee viikonloppuna pikkaisen tästä. Tämä antoi meille varmasti hyvää "itsaria" (itseluottamusta), että pystymme hyvällä flow'lla lähtemään viikonloppua kohti.

"Jukan valmennustiimiin mielellään tulee"

Myöhemmin tällä kaudella mennään myös kohti kaksia arvokisoja. Helmikuussa 2022 ohjelmassa on Pekingin olympiaturnaus, ja toukokuussa puolestaan Suomen MM-kilpailut.

Sikäli kuin NHL-pelaajat ovat Pekingissä mukana, Sveitsin liigan SCL Tigersissa kiekkoilevaa Pesosta ei pidetä todennäköisenä olympiakävijänä. Suomen hyökkäykseen on niin paljon tyrkyllä NHL-huippuja.

– Se tiedostetaan, että Euroopan jätkienkin pitää olla valmiina, jos joku iso kiho ylempää päättää, että eivät ne (NHL-pelaajat) lähdekään. Ei varmaan kukaan Euroopassa pelaava kieltäydy siitä mahdollisuudesta, jos sinne tulee mahku lähteä. Mutta ei se (olympiaturnaus) sillä lailla ole mielessä. Maajoukkueessa kun ollaan, vedetään täysiä, mutta pääfokus kauteen lähdettäessä on aina seuratoiminta, mistä se palkka tulee.

MM-kotikisoihin Pesosella voisi olla saumoja, vaikka kevään 2019 maailmanmestaria ei tänä vuonna Latvian MM-turnaukseen kutsuttu. Kiinnostuksesta ei jää myöskään kiinni.

– Kun muut hommat natsaavat ja on terveenä, Jukan (Jalonen) valmennustiimiin aina mielellään tulee. Tietää, että täällä on hyvä meininki ja tänne otetaan sellaisia jätkiä, jotka täällä haluavat oikeasti olla.

– Kuten kaikki tietävät, on iso vuosi. Mielenkiintoisia turnauksia. Kaikilla pelaajilla on mahdollisuuksia. Jos näyttöpaikan saa, totta kai mielellään on mukana.

Puhelu lentokentällä

Pesonen on jälleen mielellään myös seurajoukkuetasolla Sveitsissä, jossa hän oli viettänyt aiemmin myös kaudet 2014–20. Niistä kaksi viimeisintä menivät SCL Tigersissa, jota hän yhden KHL-kauden jälkeen jälleen edustaa. 

Tämän Sveitsin liigakauden Pesonen on avannut komeasti. Tehopisteitä on 23 ottelun jälkeen tilillä 25 (12+13).

– Olen nauttinut pelaamisesta taas.

Viime kaudella KHL:ssä Pesonen ei aina nauttinut. Suomalaishyökkääjä sai ensin joulukuun alkupuolella potkut Metallurg Magnitogorskista, pelasi välissä Leijonissa kauden ainoat kolme maajoukkuepeliään Moskovan EHT-turnauksessa ja liittyi sen jälkeen kuun lopussa Ak Bars Kazanin riveihin.

Pesonen muistelee, että oli erikoinen tilanne, että hänet oli ehditty jo pyytää maajoukkueeseen Moskovan turnaukseen ja hän lähti sinne työttömänä kiekkoilijana. Potkuilmoituksen hän oli saanut Kazanissa pelatun KHL-ottelun jälkeen lentokentällä.

– Lentokentällä soi puhelin, ja agentti sanoi, että nyt he ovat ostaneet sinut ulos ja tämä oli tässä. Menet huomenna hallille, allekirjoitat paperit ja keräät kamppeet.

– Ei siinä keskusteltu mitään sen kummempaa. Viikon verran taisin olla vain kotosalla ja mietiskellä, että mitäs tässä nyt.

– Sattui kuitenkin hyvä tuuri, että Jukka oli jo ehtinyt pyytää turnaukseen. Pääsi siellä kuitenkin treenaamaan ja pelaamaan, ja olin jo Venäjällä. Sitten aukesi Kazanin mahdollisuus siihen. Ei tarvinnut paljon miettiä: siihen pystyi tarttumaan heti.

Pesonen tilastoi Metallurgissa 33 ottelussa tehopisteet 6+8=14 ja Kazanissa 17 runkosarjaottelussa 1+3=4 pinnaa sekä 10 pudotuspeliottelussa 1+4=5 paunaa. Suomalainen ei ollut otteisiinsa tyytyväinen.

– Viime kausi oli haasteellinen. Oli kaikki koronat ja itselleni uusi maa ja uusi sarja. Ei itseltänikään käynyt tuosta vain se siirtyminen sinne. Joukkueet vaihtuivat, eikä se ollut mitään ilotulitusta henkilökohtaisesti.

– On siellä vaatimustaso helkkarin kova, se on tosi kova sarja. Ei ihan päässyt sitä omaa parasta peliä toteuttamaan siellä. Itsestäni se oli kiinni, mutta kun ympäristö ja kaikki muuttuvat, se ei vain minulla natsannut.

– Olen kuitenkin kiitollinen siitä kokemuksesta. Oli hauska nähdä sitäkin sarjaa. Pääsi hyvissä organisaatiossa pelaamaan. Kyllä se oli päällimmäisenä ihan hieno kokemus.

Tutut kuviot, iso rooli

KHL-kauden jälkeen Pesonen haki taustajoukkoineen sarjasta jatkoa, mutta paikkaa ei löytynyt.

– Ei ollut mielettömästi tarjouksia pöydällä. Ruvettiin sitten katsomaan Sveitsiä, joka oli ykkösvaihtoehto Venäjän jälkeen, kun sieltä ei auennut mitään.

Sveitsissä peli on varsin tasokasta, ja sarja houkuttaa pelaajia myös taloudellisesti.

– Ehkä siinä halusi tuttuun paikkaan, jossa tietää kuviot ja tietää, että rooli on iso. Hakee sieltä peli-ilon takaisin.

Ja tulostakin helpommin syntyy.

Lue myös:

    Uusimmat