Mainos

Leijonien Kevin Lankinen vaihtoi nuorena Jokereista HIFK:hon, mikä vähän hirvitti – tänään vastassa oleva Toni Söderholm osoitti nopeasti totuuden: "Arvostin häntä tosi paljon"

1:31
Videolla Kevin Lankisen mietteitä sunnuntain Ranska-ottelun jälkeen.

Leijonien ykköstorjujaksi nousseella Kevin Lankisella on lämpimät muistot tämän päivän MM-vastustajan Saksan päävalmentajasta Toni Söderholmista, joka on Lankisen entinen joukkuekaveri.

Lankinen kolkutteli liigan portteja 20-vuotiaana, kun hän teki seuranvaihdoksen, joka on menneisyydessä herättänyt rajujakin tunteita: Jokereiden värit vaihtuivat helsinkiläisten verivihollisen HIFK:n punaiseen pelipaitaan.

Kiekko-Vantaalta C-junioreissa Jokereihin siirtynyt Lankinen ehti pelata Jokereissa yhden pelin liigaakin, mutta Jokerit lähti KHL:ään. Paikka löytyi ”naapurista”.

– Silloin vähän mietin nuorena poikana, että miten siellä otetaan vastaan, Lankinen myöntää.

– Oli yllättävän hyvä vastaanotto.

Yksi vastaanottajista oli seuran puolustajaikoni ja kapteeni Toni Söderholm. Nyt Söderholm on Saksan maajoukkueen päävalmentaja, joka koittaa kukistaa Lankisen ja muut Leijonat.

– ”Söde” ennen kaikkea ja muut kokeneet pelaajat ottivat minut tosi hyvin vastaan ja opettivat talon tavoille; miten ollaan ja miten käyttäydytään.

– Katsoin kyllä Södeä tosi paljon ylöspäin ja arvostin tosi paljon. Hieno johtaja ja liideri siinä kopissa. Samaa on varmasti nykyään koutsinakin, hieno tyyppi, Lankinen sanoo.

Siitä, kun Lankinen vaihtoi joukkuetta, on vain viisi vuotta. Söderholm pelasi Lankisen kanssa samassa joukkueessa kauden 2014-15, lähti sitten Saksaan ja pohti vielä peliuran jatkamista, mutta Red Bull Münchenin seurajohto ehdotti siirtymistä valmennushommiin. Homma on lähtenyt varsin nopeasti käyntiin, kun vain kolme vuotta lopettamisen jälkeen Söderholm on MM-kisoissa maajoukkueen päävalmentajana.

– Kova temppu. Silloin jo näki, että on sen verran liiderityyppi, että joku päivä hänellä olisi annettavaa myös valmennuspuolella, Lankinen toteaa.

Söderholm on paitsi jääkiekkoilun saralla fiksu, älyä ja lahjakkuutta on ollut tehdä muutakin. Söderholm opiskeli ja pelasi jääkiekkoa vuodet 1998-2002 Massachusettsin yliopistossa, tutkinto löytyy taskusta. Sitä ennen hän oli viettänyt jo kaksi vuotta lukiotasolla (college) Kanadassa. Söderholm puhuu äidinkielenään ruotsia ja suomea, osaa sujuvasti englantia ja hoitaa nykytyönsä virheettömästi saksan kielellä. Hän on myös aina ollut kiinnostunut muustakin kuin jääkiekosta ja seurannut erittäin valveutuneesti ympäröivää maailmaa.

Söderholmista voisi jopa sanoa, että hän on ”liian fiksu” jääkiekkoilijaksi. Lankista vertaus naurattaa, mutta ei se aivan metsään mene.

– En tiedä, voiko koskaan olla liian fiksu jääkiekkoilijaksi, mutta ymmärrän pointin, Lankinen hekottelee.

– Söde on yksi eri lailla ajattelevista jääkiekkoilijoista, jota olen tavannut. Hän mietti jo silloin paljon peliä ja otti muut huomioon. Hän halusi olla johtava tyyppi ja minusta tuntuu, että se on luonnekysymys ja sopii varmasti myös valmennushommiin.

Leijonien kokoonpano julkaistaan vasta ennen ottelua, mutta olisi yllätys, jos Lankinen ei Suomen maalia vartioisi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja