Leijonat-pakki naurahti ruotsalaislehden vedolle – "Kuulin, että oltiin otsikoitu sillä lailla"

Suomen puolustaja Niklas Friman on ehtinyt tehdä Tampereella jääkiekon MM-kisoissa jo uransa ensimmäisen A-maajoukkuemaalin. Hän on ollut esillä ruotsalaislehti Aftonbladetissa tavalla, jolle Friman naurahtaa.  

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Frimanin ensimmäinen maali Leijonissa syntyi perjantaina Isoa-Britanniaa vastaan. Ensimmäisiä MM-kisojaan pelaavan olympiavoittajan toimitus olisi suunnannut kohti hyökkäysalueen kulmausta, mutta kiekko kimposikin brittihyökkääjä Brett Perlinin luistimesta suuntaa muuttaen rysään.

– Totta kai oli hienoa saada maali. Monta kertaa on ollut aika lähellä, ja nyt kävi hyvä tuuri. On muitakin paikkoja ollut, mutta tiedän, kuten kaikki muutkin, mikä oma roolini on, Friman virkkoo.

Voit katsoa maalin ylälaidan videolta.

MM-turnauksessa kuudessa pelissä tehopisteet 1+2=3 nakuttanut Friman korostaa, että onnistumiset maittavat, muttei hän ota paineita.

– Koetan keskittyä omiin vahvuuksiini ja mennä joka peliin ne edellä, tunnollinen peruspakki lausuu.

Kuittia hillomunkkiosumasta ei Frimanin mukaan ole joukkuekavereilta oikeastaan tullut.

– Totta kai hekin olivat tosi onnellisia minun puolestani. Tuki on tietysti tosi tärkeää.

"Ihan täpinöissään koko ajan"

Friman ylipäätään kehaisee leijonaporukkaa "hyvästä meiningistä ja yhteishengestä". Kaukalossakin on natsannut, ja Suomi on lohkonsa keulilla ennen tänään tiistaina tahkottavaa lohkovaiheen päätöspeliä, jossa vastaan asettuu Kari Jalosen valmentama Tshekki.

Frimanin sanoin käsillä on "iso peli ja kova haaste".

– EHT:llä pelasimme muutaman kerran heitä vastaan. Kyllä Tshekki on organisoitu, tosi taitava, kamppailuvalmis joukkue.

Friman makustelee tilanteella kokonaisuudessaan.

– Aurinko paistaa, ja on kotikisat. Ihan täpinöissään on koko ajan.

"Jopa politiikka saattoi joskus kiinnostaa"

Friman on saanut kisojen aikana huomiota länsinaapurissakin. Aftonbladet teki puolustajasta selkoa maksullisessa jutussaan, jonka yhdessä kaikille näkyvässä nostossa luki: ”Halusi tulla poliitikoksi – nyt hän opiskelee taloustiedettä jääkiekon ohessa: "Se on tärkeää."

Friman naurahtaa, kun häneltä kysyy poliitikkonostosta.

– Kuulin, että oltiin otsikoitu sillä lailla. Kysyttiin, mitkä olivat lapsuuden haaveammatteja. Sanoin, että varmaan jotain urheilun puolelta, yrittämistä ja ehkä ja jopa politiikka saattoi joskus kiinnostaa.

Politiikan suhteen mielessä ei ole kuitenkaan ollut mitään sen suurempaa?

– Totesin kyllä, että tässä kun on vähän ikää tullut, niin ehkä se ei ole oma juttu kuitenkaan. No, mistä sitä koskaan tietää, Friman virnistää.

Taloustieteen opiskeleminen sen sijaan kulkee suvussa. Pankkialalla uraa luonut Frimanin isä, entinen SM-liigapelaaja Kari-Pekka luki taloutta aikanaan, ja Niklas Friman opiskelee sitä edelleen Turun kauppakorkeakoulussa, jossa hän on ollut kirjoilla vuodesta 2012 lähtien. Kysymyksen kaavaillusta valmistumisaikataulusta Friman sanoo olevan "vähän vaikea, ettei pistä itselleen liikaa paineita".

– Sellaiset ehkä parisen vuotta, niin toivottavasti olisin valmis. Se riippuu tietysti niin monesta asiasta. Kaikki menee sata prosenttia kiekko edellä, niin vähän joutuu aina funtsimaan.

– Hyvässä mallissa opinnot ovat, ja ne tuovat energiaa.

Kaksien arvokisojen kevätkaudella olympiavoittaja ei ole kuitenkaan suureen opiskelu-urakointiin ryhtynyt.

– Syksyllä sain hiukan tehtyä. Ehkä nyt kesän aikaan taas. Tammikuusta asti on kuitenkin tosi paljon tapahtunut kaikkea. Joskus olen muutaman tunnin katsonut, mutta pidän huolen siitä, että palautumiseni on ihan maksimaalista. Ei voi liikaa rasittaa, vaan sen verran kuin tuntuu hyvältä.

Brynäsiin Mannerin alaisuuteen

Friman pelasi kuluneella kaudella ensin Helsingin Jokereissa, ja seuran vetäydyttyä KHL:stä hän suuntasi ennestään tuttuun SM-liigaseura Hämeenlinnan Pallokerhoon. Puolitoista viikkoa sitten puolestaan selvisi, että Friman on tehnyt kaksi seuraavaa sesonkia kattavan sopimuksen ruotsalaisseura Brynäsin kanssa.

Friman pääsee pelaamaan SHL:ssä Leijonien apuvalmentajan Mikko Mannerin alaisuudessa. Friman sanoo, että silläkin oli tekemistä siirron kanssa.

– Hän on aivan loistava valmentaja. On silmiinpistävää, että hän on tosi kiinnostunut pelistä ja koettaa löytää koko ajan kaikennäköisiä pieniä vivahteita sekä pistää pelaajat miettimään, mitä jos tekisi näin tai näin, tai oletko ajatellut näin. Hän vie pelaajia eteenpäin.

SHL:ssä pelataan tunnetusti pelinopeaa ja vauhdikasta lätkää.

– Tuo sarja on itselleni iso haaste. Urheilullisesti olen aina koettanut löytää mahdollisimman haastavan paikan itselleni. Uskon, että pystyn ottamaan siellä pelaajana muutaman stepin eteenpäin.

MM-ohjelma tiistaina:

A-lohko
12.20 Saksa–Sveitsi
16.20 Slovakia–Tanska
20.20 Kanada–Ranska

B-lohko
12.20 Ruotsi–Latvia
16.20 Yhdysvallat–Norja
20.20 Suomi–Tshekki

Kaikki ottelut katsottavissa C Moressa. Leijonien peli myös MTV3-kanavalla. 

Lue myös:

    Uusimmat