HIFK-ikoni Toni Söderholmin yllätysvalinta päävalmentajaksi kohautti Saksassa, taustalle myös Leijonien entinen mitalivalmentaja – "Kyllä siitä otsikot saatiin"

Erityisesti Helsingin IFK:n ikonisena puolustajana tunnettu Toni Söderholm on Suomen vastustaja jääkiekon MM-kisoissa. Hän nousi yllättäen vuodenvaihteessa Saksan maajoukkueen päävalmentajaksi ja tänään hän aloittaa MM-kisansa Iso-Britanniaa vastaan.

Söderholm päätti pelaajauransa Saksassa ja siirtyi heti valmennustöihin. Kolmen vuoden aikana entinen huippupakki on valmentanut Red Bull Münchenin organisaatiossa ja alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa. Kun miesten maajoukkueen päävalmentaja Marco Sturm värvättiin NHL:ään, piti etsiä nopeasti korvaaja. Tehtävään valittiin Söderholm, jonka valmentajaura on vielä nuori.

– Olivathan he yllättyneitä. Kyllähän siitä otsikot sai, Söderholm naurahti Kosicessa nimityksestään.

– Se oli ilmaista viihdettä monelle, mutta aika hyvin jääkiekon sisällä nämä kundit tiesivät, mitä minä olen tehnyt ja sillä tavalla luulen, että minulla on hyvä asema lajin ytimessä Saksassa, hän tähdentää.

Söderholmin tilanne on siinäkin mielessä hyvä, että maajoukkue oli Sturmin käsissä hyvässä hoidossa. Mitään paniikkia ei ollut, eikä isoja muutoksia tarvinnut tehdä.

– Joko tulet töihin, kun kaikki on mennyt ihan päin hemmettiä, tai tulet kun kaikki on mennyt hyvin. Nyt tilanne oli se, että asiat ovat menneet hyvin, sen kuin tekee töitä vaan, Söderholm summaa.

Söderholm pelasi Leijonissa yhdet MM-kisat, nyt päävalmentajana hän on täynnä intoa, mutta pysyy hillittynä.

– Ei tästä kannata tehdä sen isompaa asiaa, hän toteaa.

Kari Jalonen tärkeä selkänoja

Söderholm on paiskinut töitä nopealla tahdilla. Perustyö on samaa: virheitä korjaillaan niin kuin ihan missä tahansa muuallakin.

– Emme ole hirveästi muutettu asioita, ei mitään isoa räjähdystä olla tehty, eikä ollut mitään syytäkään. Hyökkäyspeliin ja avauspelaamiseen on tullut vähän erilaisia variaatioita, jos ne ovat parempia tai huonompia, sitähän ei vielä tiedä, Söderholm sanoo.

Kauden peleissä Saksa on menettänyt paljon kiekkoja. Söderholm uskoo, etteivät pelaajat ole vielä kunnolla tottuneet uusiin viilauksiin.

– Kauttaaltaan Saksan sarjassa on ollut tällainen ”pura”-mentaliteetti ja virheiden välttelyä. On luovuttu kiekosta liikaa ja sitä haluaisin vähän parantaa tässä, että pelaajat uskaltaisivat pelata peliä.

(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen)

Söderholmin elämä ei muuttunut radikaalisti, perhe asuu edelleen Münchenissä. Valmennustyö on kuitenkin erilaista, ajoittain yksinäistäkin suunnittelua ja ennakointia. Söderholmilla on kuitenkin joku, jolle aina soittaa: Kari Jalonen.

Söderholm voitti Suomen mestaruuden Jalosen alaisuudessa 2011 ja hän on pitänyt valmennusuransa alusta lähtien Jaloseen yhteyttä. Juuri ennen MM-kisoja Saksan jääkiekkoliitto ilmoitti, että Jalonen toimii kisoissa joukkueen neuvonantajana. Pesti ei ole kovinkaan virallinen, mutta hän toimii tärkeänä tukena Söderholmille.

– Kaikilla valmentajilla on tukihenkilöitä, joiden kanssa vaihdetaan ajatuksia. Halusimme kokeilla tällaista, että kontakti on paikan päällä, eikä puhelimen päässä. Puhelimessa saa muutenkin puhua tarpeeksi. Vaikka hän sanoo vain ”joo” tai ”ei”, se riittää, kun saa vielä kerran sanottua sen oman ideansa, Söderholm kertoo Leijonat vuonna 2016 hopealle johdattaneesta Jalosesta.

– Nyt puhutaan valmentajasta, jolla on aika paljon kokemusta. Saamme samalla analyysiä siitä, miltä meidän liittomme ja pelaajiemme tekeminen vaikuttaa. Pystymme samanaikaisesti vahvistamaan myös omaa identiteettiämme, ei hän ole pelillisesti parantamassa tai sotkemassa, hän linjaa.

Hopeasta puhuttu riittävästi

Saksa saavutti viime kaudella sensaatiomaisen olympiahopean ja jäi MM-kisoissa pudotuspelien ulkopuolelle. Olympiahopeasta on toitotettu paljon.

– Siitä hopeasta on kysytty ihan tarpeeksi. Moni on unohtanut, että MM-kisat eivät sen jälkeen menneet enää niin hyvin. Totuus on ehkä siinä jossain välissä.

– Jos voitamme enemmän kuin häviämme, meillä on mahdollisuudet edetä tässä turnauksessa, hän linjaa tavoitteista.

Saksan joukkueelle oli jättipotti, että Edmonton Oilersissa huippukauden pelannut Leon Draisaitl lähti kisoihin mukaan. Pistepörssin nelonen teki 105 pistettä. Kauden aikana NHL:ssä pelasi yhdeksän saksalaista, kisoihin tulivat myös hyökkääjä Dominik Kahun ja puolustaja Korbinian Holzer. Suomessa NHL-pelaajien saapumisesta käytiin iso keskustelu, Saksassa into on kova.

– Pojat tulevat tosi mielellään pelaamaan. Tapasimme heidät Amerikassa maaliskuussa ja heti käytännössä kaikki olivat tulossa. On ollut muutama loukkaantumishomma ja muutama sopimusasia, mutta nämä ovat tulleet tosi innoissaan, Söderholm kertoo.

Söderholm kohtaa myös Suomen, alkulohkon viimeisessä pelissä. Hän odottaa spesiaalitapahtumaa, mutta:

– Siihen on vielä pari viikkoa aikaa, että tässä ehtii tapahtua vaikka mitä, Söderholm naurahtaa.

Saksan kisat alkavat lauantaina kello 17.15, kun vastassa on Iso-Britannia.


Lue myös:

    Uusimmat