Leijonien hyökkääjä voitti historiallisesti KHL:n maalipörssin kesken Pekingin olympiakisojen, joutuu nyt vaikeiden päätösten eteen – "Onko se fiksua?"

Leijonat juhlivat olympiakultaa hirmupyryssä – onko pahin myräkkä vasta tulossa? 4:18
Leijonat juhli olympiakultaansa iloisissa tunnelmissa Helsingin Olympiastadionilla.

Leijonat-paidassa olympiakultaa voittanut Niko Ojamäki voitti ensimmäisenä suomalaispelaajana KHL:n maalikuninkuuden. 26-vuotiaan suomalaisen kausi päättyi kuin seinään, kun KHL päätti runkosarjansa aikaisemmin.

Täksi kaudeksi Ruotsista KHL:ssä pelaavan Vitjaz Podolskin riveihin siirtynyt Ojamäki teki komean läpimurron KHL:ään heti avauskaudellaan. Oikealta ampuva suomalaishyökkääjä takoi 48 ottelussa komeat 29 maalia, mikä siivitti hänet KHL:n maalipörssin voittoon sarjahistorian ensimmäisenä suomalaispelaajana.

Ojamäen huima saavutus saattoi jäädä suurelta yleisöltä huomaamatta, koska KHL ilmoitti runkosarjan ennenaikaisesta päättymisestä olympialaisten aikana, jolloin suurin huomio keskittyi Leijonien kultajahtiin.

Ojamäki otti maalikuninkuuden vastaan iloisin mielin, vaikka hänen kautensa tulikin nyt yllättäen päätökseensä.

– Kausi loppui vähän äkillisesti, mikä ei ole koskaan kivaa, mutta se varmisti sen, että voitin sen. Ei sitä pahaksi pistä. Kun tuli noin paljon maaleja tehtyä, niin se merkitsee vielä enemmän. Se on hieno homma ja itse arvostan sitä tosi paljon, Ojamäki summaa saavutustaan MTV Urheilulle.

Viime kaudella Ojamäki edusti SHL-seura Linköpingiä. Tehot olivat Ruotsissa tiukassa ja maaleja syntyi 48 ottelun aikana vain viisi. Vaikean sesongin jälkeen KHL-onnistumiset hellivät porilaislähtöisen hyökkääjän mieltä.

– Kun viime kausi oli vähän vaikeampi, niin se, että sai onnistumisia ja maaleja ylipäätään, oli jo iso homma. Ensimmäinen kausi KHL:ssä ja pystyin itselleni vakuuttamaan, että täällä pystyy pärjäämään ja tekemään maaleja, Ojamäki sanoo.

Ojamäki muodosti Vitjazissa vaarallisen ja tehokkaan tutkaparin Leijonat-taituri Miro Aaltosen kanssa. KHL:n tuore maalikuningas antaakin paljon kunniaa ketjutoverilleen, joka näytteli suurta roolia Ojamäen saavutuksessa.

– Pelasin Miron kanssa koko kauden. Kyllä hän varmaan suurimmassa osassa maaleistani oli mukana isommin tai vähemmin. Kyllä se vaati hyvät ketjutoverit.

Olympiavoittajana kotiin

Ojamäen kausi päättyi upeissa merkeissä, kun Leijonat voitti historiallisesti olympiakultaa Pekingin talviolympialaisissa.

KHL:n maalikuningas pelasi turnauksessa kuitenkin vain yhden ottelun. Muita pelejä Ojamäki sai seurata katsomosta. Kaiken kaikkiaan kisoista jäi kuitenkin hyvä fiilis.

– Yhden pelin pelasin, ja itseni mielestä pelasin ihan hyvin. Sitten vähän vaihdettiin kokoonpanoa. Hyvinhän kaikki pelasivat. Valmennuksenkin on ihan varmasti vaikea noita päätöksiä tehdä. Olihan ne kuitenkin vähän erikoiset kisat kaikin puolin, Ojamäki summaa viitaten Pekingin poikkeuksellisiin olosuhteisiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vaikka Ojamäen oma turnaus jäikin vain yhden ottelun mittaiseksi, ei se himmennä kaulassa roikkuvan kultamitalin arvoa. On sanomattakin selvää, että Ojamäki olisi kuitenkin halunnut olla jäällä auttamassa joukkuetta.

– Mitali on mitali. Ihan sama, mitä sen eteen periaatteessa tekee, kunhan joukkueeseen pääsee. Kyllä se olisi aina maistunut paremmalta, jos olisi päässyt pelaamaan ratkaisupelejä tai ratkaissutkin jonkun pelin. Ainahan tuollainen tietenkin maistuu, Ojamäki perkaa.

Edessä vaikeita päätöksiä

Kuten on tullut jo mainittua, Ojamäen edustaman Vitjazin KHL-kausi päättyi runkosarjaan. Pienellä budjetilla operoiva joukkue taisteli ensimmäisistä peleistä lähtien tuulimyllyjä vastaan. Lopulta tuulimyllyt osoittautuivat liian voimakkaiksi, joten kauden pistesaldo jäi laihaksi.

– Meillä oli vähän altavastaajajoukkue, ja tiesimme, että täytyy tehdä hommia, että saadaan voittoja. Yritimme kaikkemme, mutta ei sille oikein voi mitään, ettei niitä tule. KHL:ssä tasoerot ovat aika suuret. Rahaa löytyy toisilla vähän enemmän kuin toisilla, Ojamäki toteaa.

Vaikka KHL-kausi tulikin jo päätökseensä, on Ojamäellä kuitenkin vielä mietittävää. Eletään vasta helmikuuta ja pelit on paketissa. Keväällä Suomessa pelattavat MM-kisat siintävät kuitenkin melkein kolmen kuukauden päässä.

Miten Ojamäki aikoo pitää kuntoaan yllä MM-kisoja ajatellen?

– Vaikea siihen on valmistautua. Valmennusryhmä, jonka kanssa treenaan kesäisinkin, ihan varmasti auttaa minua myös sen kanssa, että pystyisin ennen kisoja pistämään itseni vielä parempaan kuntoon. Porissakin on jäävuoroja ja Ässätkin on jäällä. Jos he minut sinne jossain vaiheessa hyväksyvät, niin varmasti menen pitämään jäätuntumaa yllä, Ojamäki sanoo.

Ensin on kuitenkin aika levätä.

– Mennään hetki kerrallaan. Hetken otetaan happea ja sitten aletaan rakentamaan sitä.

Moni KHL-kautensa päättänyt pelaaja on löytänyt itselleen loppukaudeksi uuden seuran, koska Euroopan muiden kiekkosarjojen siirtoikkunat eivät ole vielä sulkeutuneet.

Ojamäenkin seuratovereista Valtteri Kemiläinen ja Daniel Audette ovat suunnanneet kevääksi SHL:ään ja Damir Musin jatkaa kauttaan puolestaan Oulun Kärpissä. Ojamäki kuitenkin vielä pohtii kevään suunnitelmiaan.

– En oikein osaa sanoa. Näen sen niin, että tuossa on kuitenkin ollut niin monta lyhyttä kesää, kun on ollut MM-kisoja ja pitkiä kausia. Olisiko nyt vain aika ottaa happea vai menisikö jonnekin pelaamaan? Sitä täytyy vielä puntaroida. Onko se itselle fiksua, että menisi jonnekin matkamaan kautta, Ojamäki pohtii.

Ojamäen sopimus Vitjazin kanssa päättyi tähän kauteen. KHL-kaukalossa kovat näytöt antanut hyökkääjä ei ole halunnut tehdä hätiköityjä ratkaisuja ensi kautensa suhteen.

– Ei ole tullut mietittyä, kun kausikin loppui äkillisesti ja olympialaisiin keskityttiin. Ehkä nyt ruvetaan funtsimaan agenttien kanssa, että mihin ensi vuonna olisi suunta. Halusin rauhassa pelata tuon kauden loppuun ennen kuin teen sopimuksia minnekään, Ojamäki sanoo.

26-vuotias hyökkääjä löi KHL-kaudella niin kovat näytöt tiskiin, ettei tulevaisuudesta tarvitse ottaa enää liikaa paineita kannettavakseen.

– Kyllä tässä on se hyvä puoli, ettei tarvitse hyväksyä sitä ensimmäistä sopimusta, joka tulee. Sitä tietää oman arvonsa myös sen suhteen.

KHL:n maalikuninkaat:

Kausi

Maalikuningas

Joukkue

Maalimäärä

2008-09

Jan Marek
Pavel Brendl

Metallurg Magnitogorsk
Torpedo Nizhny Novgorod

35

2009-10

Marcel Hossa

Dinamo Riika

35

2010-11

Roman Cervenka

Avangard Omsk

31

2011-12

Brandon Bochenski

Barys Astana

27

2012-13

Sergei Mozjakin

Metallurg Magnitogorsk

35

2013-14

Sergei Mozjakin

Metallurg Magnitogorsk

34

2014-15

Steve Moses

Helsingin Jokerit

36

2015-16

Sergei Mozjakin

Metallurg Magnitogorsk

32

2016-17

Sergei Mozjakin

Metallurg Magnitogorsk

48

2017-18

Nigel Dawes

Barys Astana

35

2018-19

Kirill Kaprizov

TsSKA Moskova

30

2019-20

Kirill Kaprizov

TsSKA Moskova

33

2020-21

Dmitrij Jaskin

Dynamo Moskova

38

2021-22

Niko Ojamäki

Vitjaz Podolsk

29

Lue myös:

    Uusimmat