Leijonien ensikertalainen ei voisi nyt edustaa Suomea MM-kisoissa – "Viime vuonna ei ollut järkeä ottaa"

Leijonien Karjala-turnauksen joukkueessa on useita ensikertalaisia, joista yksi on sangen erikoinen tapaus. Oulun Kärppiä edustava puolustaja Teemu Kivihalme ei voisi edustaa Suomea MM-kisoissa, mikäli kisat alkaisivat nyt.

23-vuotiaalla Kivihalmeella on sekä Yhdysvaltojen että Suomen passi. Hän on edustanut nuorempana sekä Suomea että Yhdysvaltoja maajoukkuetasolla. Kivihalme pelasi aikanaan yhden ottelun Suomen alle 17-vuotiaiden maajoukkueen mukana. Tämän jälkeen hänet nähtiin USA:n sekä alle 18-vuotiaiden että alle 19-vuotiaiden maajoukkueeissa.

Kivihalme ei voi edustaa vielä Leijonia arvokisatasolla, sillä hänellä ei ole kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n myöntämää pelioikeutta.

– Hänellä pitää olla kaksi täyttä kautta alla Suomessa, Leijonien GM Jere Lehtinen sanoo Kivihalmeen pelioikeudesta MTV Sportille.

– Ne kaudet tulevat toki täyteen ennen seuraavia MM-kisoissa. EHT-turnauksissa hän pystyy kuitenkin pelaamaan, Lehtinen jatkaa.

Lehtisen mukaan maajoukkuejohto seurasi Kivihalmetta jo viime kaudella. Tuolloin taitava kiekollinen puolustaja pelasi ensimmäistä kautta Suomessa ja Kärppien paidassa.

– Hän esiintyi vahvasti jo silloin. Hän on jatkanut niitä otteita tällä kaudella. Isossa kuvassa häntä ei ollut järkevä ottaa mukaan viime kaudella, koska hän ei olisi ollut edustuskelpoinen kevään MM-kisoissa, Lehtinen sanoo.

Tällä kaudella Kivihalme on nakuttanut 17 ottelussa tehot 2+4=6. Ensimmäinen täysi sesonki Liigassa tuotti 44 ottelussa 20 (4+16) tehopistettä.

Suomen maajoukkueessa kansalaisuuteen liittyvät pelioikeuskysymykset ovat harvinaisempia.

– Kyllähän noita on tullut muualla vastaan vuosien saatossa, mutta meidän kannalta hän on aika uniikki tapaus, Leijonien GM Lehtinen myöntää.

Iski silmään jo Jokerit-aikoina

Kivihalme kerää hehkutusta Leijonien tuoreelta päävalmentajalta Jukka Jaloselta.

– Hän on nykyajan moderni puolustaja. Hän liikkuu erittäin hyvin, hän pelaa vahvasti molempiin suuntiin ja hän on nuori, eteenpäin menossa oleva kaveri.

– Fiksu pelaaja. Kova tekemään töitä ja pelaa rohkeaa, aktiivista jääkiekkoa, Jalonen analysoi.

Jalosen mukaan hän näki Kivihalmeen otteita jo viime kaudella, jolloin hän oli vielä KHL-seura Helsingin Jokereiden päävalmentajana.

– Tykästyin jo silloin hänen tapaan pelata jääkiekkoa. Varsinkin hänen liikkeeseen – se on hänen iso vahvuus.

– Hänen pitää mennä vielä eteenpäin kokonaisvaltaisessa pelaamisessa, Jalonen sanoo Kivihalmeen kehityskohteista.

Ensi viikolla pelattavassa Karjala-turnauksessa Kivihalme pääsee ensimmäistä kertaa mukaan miesten maajoukkuepeleihin.

– Nyt me näemme hänet ja hän näkee sen, että mitä kansainvälinen peli oikein vaatii, Jalonen sanoo Kivihalmeesta ja tulevasta turnauksesta.

Muokattu 30.10.2018. kello 16.12: Tarkennettu Kivihalmeen pelioikeuksiin liittyvää kohtaa.

Lue myös:

    Uusimmat