Leijonat-pakki sai tuta, miten illan vastustaja kylvetti Suomea – paukku oli jättimäinen: "Hyvin muistissa edelleen"

Suomi ja Ranska vastakkain jääkiekon MM-kisoissa – läpihuutojuttu Leijonille, moni voi helposti tuumia. Leijonien nykyjoukkueessa Tampereella on kuitenkin kolme pelaajaa, jotka ovat saaneet jäällä tuta, kun Ranska on järjestänyt jättimäisen paukun.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Kanada–Suomi la 18.5. klo 17.20. Studio käyntiin jo klo 16.30!

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Oli vuosi 2017, kun Saksa ja Ranska jakoivat MM-kisat. Suomi ja Ranska kohtasivat lohkovaiheen toisessa ottelussaan Pariisissa. Pelin piti olla Leijonien heiniä. C Moren asiantuntijana tuolloin toiminut Ville Nieminen heitti, että pitäisi tulla ruokamyrkytys, että MM-tasolla pienehköihin kiekkomaihin lukeutuva Ranska pystyisi haastamaan Leijonat.

Ruokamyrkytystä ei tullut, mutta tuli järisyttävä yllätys. Ranska pöllytti Suomea reilun 11 000 lehtereillä olleen katsojan edessä peräti maalein 5–1. Se on ainoa kerta, kun Ranska on pystynyt voittamaan Leijonat maaottelussa.

Leijonien nykyisestä MM-kisajoukkueesta tuossa turnauksessa pelasivat puolustajat Atte Ohtamaa ja Mikko Lehtonen sekä hyökkääjä Mikko Rantanen.

– Kyllä se tietenkin hyvin muistissa on edelleen, sittemmin kaksi maailmanmestaruutta ja olympiakullan voittanut Ohtamaa sanoo MTV Urheilulle ja erittelee:

– Ne kisathan olivat Pariisissa. Kotikisat heillä ja kotiyleisö. Saivat onnistumisia siinä. Muistan, että se oli aika vaikea ilta meille ja vastustaja pelasi aika hurmiossa.

Ville Nieminen pohti pelin jälkeen, että Leijonissa oli taisteluvajausta. Ranska jäi lopulta vain pisteen päähän lohkon viimeisen puolivälieräpaikan vieneestä ja neljänneksi turnauksessa yltäneestä Suomesta.

"Huippupelaajia"

Ohtamaa ei ole kuuden vuoden takaisiin tapahtumiin maajoukkuekavereidensa kanssa palannut, mutta kokemus toimii hyvänä varoituksena Tampereella pelattavaa tämän illan Ranska-peliä ajatellen.

– Eivät ne helppoja pelejä ole. Siellä on hyviä pelaajia paljon. Jokainen joukkue on näyttänyt pelaavansa nykyään hyvää jääkiekkoa ja erot ovat pienentyneet koko ajan. Täytyy valmistautua mahdollisimman hyvin ja pystyä parhaimpaansa, että tulee onnistumisia ja pystyy voittamaan. Ilmaiseksi ei tule mitään, luottopuolustaja perkaa.

Ranska-ottelua edeltävän palaveroinnin aika oli vasta päivän vapaaehtoisten jääharjoitusten jälkeen, mutta Ohtamaalla on oiva ennakkokäsitys illan vastustajasta.

– Kyllä siellä yleensä on ollut hyviä kamppailijoita ja luisteluvoimaisia jätkiä. Osa on täällä Suomessakin pelannut ja tietää sitä peliä. Sveitsissä pelaa lisäksi paljon heitä. Tuttuja pelaajia on vastassa, olen pelannut maajoukkueessa ja eri sarjoissa heitä vastaan. Heillä on huippupelaajia.

Vuoden 2017 MM-kisapelaajista Ranskalta ovat Tampereella mukana puolustaja Florian Chakiachvili ja hyökkääjät Valentin ClaireauxJordann PerretAnthony RechNicolas Ritz sekä Sacha Treille.

"Siitä täytyy jatkaa"

Ohtamaa on vakuuttunut, että illan peliin löytyy riittävä lataus. Tulos ei ole vielä ollut toivottua, kun kolmesta ottelusta on kaksi tappiota, mutta Ohtamaa näkee Leijonien pelin parantuneen peli peliltä.

– Pelasimme minun mielestäni Ruotsia vastaan jo hyvän pelin. Siitä ei saatu tulosta mukaan, Ohtamaa viittaa maanantain tappioon voittomaalikilpailun jälkeen.

– Siitä täytyy jatkaa. Täytyy pystyä parantamaan, että saadaan tulos käännettyä positiiviseksi. Siihen on taas tänä iltana hyvä mahdollisuus.

Etenkin tehokkuutta kaivataan Leijonien hallitsemaan Ruotsi-taistoon nähden lisää.

– Pitää olla tehokas omissa paikoissa. Niitä kuitenkin saa molemmat joukkueet aina.

– Ne omat hetket pitää pystyä hyödyntämään. Myös tasapaino sillä lailla, että pidetään vastustajan paikat pienissä määrissä. Siinäkin riittää varmasti tekemistä.

Ranskan kaikki kolme ottelua Tampereella ovat toistaiseksi edenneet jatkoajalle. Tappiot ovat tulleet Tanskaa ja Unkaria vastaan, voitto Itävaltaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat