Leijonat-hyökkääjä puhuu kovan komennuksensa seurauksista – MM-kisoista tuli "vuoristorataa omilla tunteilla"

Harri Pesonen muistelee ensimmäistä Leijonat-hetkeään, Kanadan supertähdet tyrmäsivät jatkopeleissä – "Oli siinä pieni ero jengeillä" 2:18
Harri Pesonen muistelee ensimmäistä Leijonat-hetkeään, Kanadan supertähdet tyrmäsivät jatkopeleissä – "Oli siinä pieni ero jengeillä."

Vuoristorataa omilla tunteilla. Näin Suomen jääkiekkomaajoukkueen hyökkääjä Harri Pesonen kiteyttää MM-turnauksensa kaaren Tampereella.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Leijonien valmennus jätti luottohyökkääjä Pesosen hivenen yllättäen kokoonpanon ulkopuolelle MM-turnauksen alussa. Auki oli, leimattaisiinko olympiavoittajan ja kaksinkertaisen maailmanmestarin kisapassia ylipäätään, kun oli mahdollisuus vielä NHL-lisäavuille.

Pesonen pääsi kuitenkin kehiin jo turnauksen toiseen otteluun, kun Antti Suomela pudotettiin tuolloin alaraajavamman myötä varotoimena pelaavasta miehistöstä. Pesoselle on ollut jälleen myös merkittävää ruutua tarjolla, kun mies on pelannut ykkösylivoimaakin.

– Onhan tämä ollut sellaista vuoristorataa omilla tunteilla. Aloitti ensin sivussa ja sitten pääsi mukaan, onneksi kuitenkin jo aikaisin, niin ei tullut pitkää taukoa peleistä. Pääsi suht hyvin mukaan juttuun, Pesonen sanoo MTV Urheilulle.

Katsomosta seuratun avauspelin jälkeen kaikki Suomen turnausmatsit tahkonnut Pesonen on summannut kuuteen koitokseen tehopisteet 1+2=3.

– Tietysti nyt on tosi hyvät fiilikset. On päässyt pelaamaan ja on tullut ihan hyvin vastuuta. Nautitaan näistä.

Katseet puolivälierässä "jo jonkin aikaa"

Ja mikäs on jälleen Suomessa ja Tampereella nauttiessa. Tänään torstaina vastaan puolivälierässä napsahtaa Kanada – maa, jota vastaan Pesosella on kultaiset kokemukset MM-loppuotteluista 2019 ja viime vuodelta. Pesonen ei ollut puolestaan mukana 2021, jolloin Suomi taipui vaahteranlehdille MM-finaalissa jatkoajalla.

– Jos näistä maista miettii – kun Venäjä ei ole enää mukana – se on Ruotsi–Kanada-akseli, joka aina sytyttää.

Nyt toinen Suomen ja Kanadan viime vuosien voimakaksikosta pullahtaa jo ensimmäisessä pudotuspeliottelussa turnauksesta pihalle.

– Tätähän tämä on hienoimmillaan ja karuimmillaan. Katsotaan, että joko riittää tai ei riitä. Siinä mielessä hieno lähteä, kerrasta poikki. Hyvällä itseluottamuksella Suomi lähtee.

Pesonen tunnustaa odotelleensa puolivälierää jo tovin.

– Tuntuu siltä, että katseet ovat jollain tavalla olleet siellä (puolivälieräottelussa) jo jonkin aikaa.

Ajatukset eivät ole hyökkääjän mukaan harhailleet ennen otteluita, mutta esimerkiksi tiistaina Leijonien höykyttäessä Tanskaa ja pelin oltua jo selvä, "väkisinkin rupesi miettimään, että tämä homma on paketissa". Suomi taputteli alkusarjan lopulta 7–1-voitolla juuteista.

– Suht nopeasti käytiin läpi tuo peli ja koutsi painotti, että kuitenkin on taas astetta kovempi joukkue ja astetta parempia yksilöitä vastassa. Siinä ei tuolla pelillä ole niin suurta merkitystä, mutta totta kai se aina tuo fiilistä joukkueeseen, kun tulee maaleja ja onnistumisia laajalla rintamalla. Se nostattaa joukkueen meininkiä.

"Osaavat kyllä sen homman"

Tässä ovat Vilttiketjun teesit Kanadan kaatoon – Kari Jalosen Tshekki väläytti voittoisaa reseptiä 2:37
Tässä ovat Vilttiketjun teesit Kanadan kaatoon – Kari Jalosen Tshekki väläytti reseptiä.

Tänään odottavasta haasteesta Pesoselta ei tarvitse sanoja nyhtää, kun hän jo luonnehtii Kanadaa.

– Tiedetään, että pohjoisamerikkalaisilla on aina luonne takaraivossa. Kun pelataan ns. playoff-hokia, he osaavat kyllä sen homman. Uskoisin, että nähdään aika fyysinenkin peli ja paljon vääntöjä. Varmaan saa pelata aika kovaa. Siinä mielessä hieno lähteä mittaamaan, missä mennään.

Pesonen arvioi, että Leijonien vahvuuksina ovat seikat, jotka ovat olleet maajoukkueen aseita "varmaan iät ja ajat": yhteishenki, yhteinen sovittujen asioiden tekeminen ja yleinen joukkuepelaaminen. Hän luottaa, että sitoutumalla Suomi on vahvoilla voittoon samalla kun aiempien vuosien voitokkaista kokemuksistakin on ammennettavaksi.

– Jos on positiivisia muistoja takaraivossa, se antaa uskoa ja itseluottamusta, että jos pelaamme hyvin, se yleensä riittää voittoon, oli vastassa maa kuin maa. Jos pelaamme niin sanotusti omalla tasollamme ja voimme vähän ylittääkin sitä, olemme tuloksessa kiinni.

Mikko Manner käy Leijonien alkulohkoa läpi – seuraavaksi Kanada MM-puolivälierässä 6:17
Mikko Manner kävi Leijonien alkulohkoa läpi – seuraavaksi Kanada MM-puolivälierässä.

Lue myös:

    Uusimmat