Lehtomäki: Hallitus liian passiivinen Venäjä-suhteissa

Venäjä-toimintaohjelman jäädytys voi kertoa laajemmin hallituksen Venäjä-strategian puuttumisesta, arvioi Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtaja, kansanedustaja Paula Lehtomäki (kesk.).

Päivityksen puuttumista hän ei itsessään pidä kovin suurena asiana.  

– Kun sitä ei haluta nyt päivittää, se herättää kysymyksen, että onko se myös merkki siitä, että (hallituksessa) ei oikein strategisellakaan tasolla ole varmaa käsitystä, mihin suuntaan me haluaisimme näitä suhteita viedä. Jos näin on, niin sillä on tietysti vaikutusta näiden suhteiden kehittymiseen. Kertooko toimintaohjelman jäädytys siitä, että ei ole oikein näkemystä? Lehtomäki kysyy.

Hän ei tiennyt ennen STT:n haastattelua, että ohjelma oli pantu jäähylle.  
Lehtomäki katsoo, että Suomessa olisi poliittisella tasolla voitu käydä dialogia Venäjän kanssa aktiivisemmin kuin mitä on tapahtunut.   

– Nythän pääministeri totesi vastikään, että hänellä ei ole aikomusta käydä Moskovassa. Minusta se on aavistuksen valitettavaa.  

Lehtomäki ei tarkoita sitä, että hallituksen pitäisi jatkaa täysin normaalia vierailukäytäntöä Venäjän kanssa Ukrainan kriisistä huolimatta. Hänestä ei ole kuitenkaan hyvä, että tapaamiset pannaan laajalti jäihin.  

– Vuoropuhelu on tärkeä asia myös ratkaisujen löytämiseksi. Meidän ei pidä hyväksyä kaikkea sitä toimintaa, mitä naapuri tekee, mutta vuoropuhelua tarvitaan myös kriisin ratkaisun löytymiseksi ja meidän kahdenvälisten suhteiden hoitamiseksi.  

Lehtomäki luonnehtii tilannetta Suomen ja Venäjän välisissä suhteissa odottavaksi. Hänestä toimintaohjelman jäädyttäminen kertoo osaltaan siitä.  

Lue myös:

    Uusimmat