Pekka Toverilta vaihtoehto Ukrainan tarvitsemille Leopard-tankeille: "Kyky saataisiin Ukrainalle todennäköisesti alta kuukaudessa"

Miten Ukraina hyötyisi Leopard-taistelupanssarivaunuista – haastattelussa sotilasprofessori Marko Palokangas Maanpuolustukorkeakoulusta 2:19
Katso video: Näin Ukraina hyötyisi Leopard-panssarivaunuavusta.

Pekka Toverin mukaan Ukraina tarvitsee merkittävää puolustus- ja iskukyvyn nostoa nopeasti.

Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri arvioi, että nyt keskustelussa olevat Leopard 2 -taistelupanssarivaunut ehtivät Ukrainalle konkreettiseksi avuksi liian myöhään.

– Toki tärkeä asia ja Ukraina tarvitsee ehdottomasti nykyaikaisen panssariaseen, jotta se voi vallata takaisin Venäjän miehittämät alueensa. Mutta panssariaseen merkittävä kehittäminen kestää pitkään, 6-12 kuukautta, hän huomauttaa Twitterissä.

Toveri ennakoi, että Venäjä valmistautuu juuri nyt sekä puolustamaan valtaamiaan alueita että suureen hyökkäysoperaation ehkä jo lähiviikkoina tai viimeistään kesällä.

– Ukraina tarvitsisi merkittävää puolustus- ja iskukyvyn nostoa nopeasti, ei vasta kesällä, jos silloinkaan, hän korostaa.

Pitkän kantaman raketteja ja ohjuksia

Puolustus- ja iskukykyä voitaisiin Toverin mukaan helposti ja nopeasti luoda antamalla Ukrainalle pitkän kantaman GMLRS-raketteja ja jopa 300 kilometriin lentäviä tykistöohjuksia. Molempia voidaan hänen mukaansa ampua Ukrainan jo käyttämillä Himars-raketinheittimillä.

– Pidemmän kantaman iskukyky mahdollistaisi Venäjän hyökkäysvalmistelujen vaikeuttamisen ja estämisen, pakottaen Venäjän vetämään tukevat osat vieläkin kauemmaksi. Ja 150 kilometrin etäisyydeltä hyökkäysoperaation tukeminen on venäläisille hyvin vaikeaa, Toveri sanoo.

– Tämä kyky saataisiin Ukrainalle haluttaessa todennäköisesti alta kuukaudessa. Se veisi Venäjältä hyökkäyskykyä ja antaisi aikaa Ukrainan panssariaseen kehittämiseen. Eli Leopardit ovat tärkeitä, mutta ei unohdeta muitakin keinoja tukea Ukrainaa, hän jatkaa.

Länsimaissa on keskustelu Leopardien lähettämisestä Ukrainan avuksi, kun Venäjän aloittama hyökkäyssota on pitkittynyt ja Ukraina yrittää vallata takaisin Venäjän haltuun ottamia alueita.

Suomi on kertonut seuraavansa asiassa suurten maiden siirtoja ja varmistavansa tässä yhteydessä oman puolustuksen tarpeet. Leopardien vieminen Ukrainaan on kuitenkin lopulta Saksan vallassa, koska panssarit ovat saksalaisvalmisteisia. Panssareiden luovutus Ukrainalle edellyttää Saksan jälleenvientilupaa.

Leopard-panssarivaunut ovat tärkeitä Ukrainalle, sillä ne ovat paremmin panssaroituja ja suojattuja panssarintorjunta-aseita vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat