USA:n puolustusministeri: Päätös Leopardien toimittamisesta Ukrainalle jäi tekemättä – Puola uskoo, että päätös lopulta syntyy

Suomelta suuri apupaketti Ukrainaan – MTV:n kirjeenvaihtaja Ramsteinin tukikohdassa Saksassa 8:34
Katso myös: Suomelta suuri apupaketti Ukrainaan – MTV:n kirjeenvaihtaja Ramsteinin tukikohdassa Saksassa

Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin mukaan Ukrainan liittolaiset eivät saaneet tehtyä päätöstä Leopard-taistelupanssariajoneuvojen toimittamisesta Ukrainalle. Hänen mukaansa Saksan on vielä tehtävä päätös asiasta.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Kukaan muukaan ei voi sääntöjen mukaisesti toimittaa Leopardeja Ukrainaan ilman Saksan lupaa, koska ne ovat alkujaan Saksasta.

Austin kommentoi asiaa Saksan Ramsteinissa järjestetyn, Ukrainan kansainvälistä aseapua koskevan kokouksen jälkeen.

Austinin mukaan sodassa käynnissä käänteentekevä hetki

Austin kuitenkin vakuutti liittolaisten tukea Ukrainalle. Hänen mukaansa Ukrainan sodassa on käynnissä käänteentekevä hetki eivätkä maan liittolaiset aio hidastaa tahtiaan Ukrainan tukemisessa.

Hänen mukaansa useat maat, muun muassa Hollanti, lupasivat kokouksessa antaa Ukrainalle Patriot-ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä.

Yhdysvallat puolestaan on ilmoittanut uudesta 2,5 miljardin dollarin eli noin 2,3 miljardin euron aseapupaketista Ukrainalle. Kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa puhui myös Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley.

Hän arvioi, että Ukrainan voi olla hyvin vaikeaa häätää Venäjän joukot sotilaallisesti koko alueeltaan tänä vuonna.

Milleyn mukaan aseavun toimittamisesta ja harjoittelusta riippuu se, millaisen operaation Ukraina voi saada aikaiseksi vapauttaakseen alueistaan mahdollisimman paljon.

Milley totesi sodan päättyvän lopulta neuvottelupöydässä. Hän myös sanoi, että sota on kääntymässä täydelliseksi katastrofiksi Venäjälle.

Saksa kiisti maan estävän Leopardien vientiä

Paine Saksan Leopard-päätöstä kohtaan on kasvanut päivä toisensa perään, ja keskustelu taistelupanssarivaunuista on käynyt kiivaana.

Saksan uusi puolustusministeri Boris Pistorius sanoi aiemmin tänään perjantaina, että maa ei ole vielä päättänyt, toimittaako se Leopard-taistelupanssarivaunuja Ukrainalle.

Pistoriuksen mukaan on kuitenkin väärin sanoa, että Saksa estäisi Leopard-taistelupanssarivaunujen viennin Ukrainaan. Hänen mukaansa Saksan tuki Ukrainalle jatkuu niin kauan kuin se on tarpeen.

– Teemme päätöksemme niin nopeasti kuin suinkin. Ja kuten jo mainitsin, tuemme jo Ukrainaa hyvin, hyvin suuressa määrin ja jatkamme sitä, hän sanoi.

Saksa sai kuitenkin moitteita kokouksen jälkeen. Puolan ulkoministeri Zbigniew Raun mukaan ukrainalaisten veri on "viivyttelyn hinta" ja vaati maita toimimaan.

– Tämä on hinta Leopard-toimituksien viivyttelystä. Tarvitsemme toimintaa, nyt, hän kirjoitti Twitterissä.

Puolan puolustusministeri Mariusz Blaszczak sanoi taas uutistoimisto AFP:n mukaan uskovansa, että liittolaiset saavat lopulta muodostettua koalition päätöksen tekemiseksi.

Painetta useista suunnista

Muun muassa uutistoimisto Reutersin mukaan Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki on signaloinut, että Puola voisi olla halukas lähettämään Leopardeja Ukrainaan jopa ilman Saksan suostumusta.

Useat maat, Suomi mukaan lukien, tähdensivät puolestaan tiistaina Saksan liittokanslerille Olaf Scholzille Davosin talousfoorumissa, että Ukrainaan olisi tärkeää lähettää Leopard-taistelupanssarivaunuja.

Yhdysvaltalainen Wall Street Journal ja saksalainen Süddeutsche Zeitung taas kertoivat lähteisiinsä vedoten keskiviikkona, että Saksa ei suostuisi lähettämään Leopard-vaunuja, jos Yhdysvallat ei lähetä Ukrainaan omia Abrams-taistelupanssarivaunujaan.

Tuoreempien tietojen mukaan Saksasta olisi kuitenkin ehditty kiistää Ramstein-kokouksessa, että Leopardien lähettämistä olisi kytketty Abramsien lähettämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat