Mainos

Lehti: Terrorijuoni tähtäsi suurkaupunkeihin

Jos terrori-isku olisi toteutunut, lentokoneet olisivat räjähtäneet suurkaupunkien yllä. Poliisi on ottanut kiinni parikymmentä Britanniassa asuvaa nuorta, joiden epäillään suunnitelleen iskua. Washington Postin mukaan epäiltyjä on jahdattu jo vuosi.

Britanniassa pidätetyt terroristiepäillyt aikoivat räjäyttää lentokoneita amerikkalaisten suurkaupunkien yläpuolella, kertoo brittiläinen sanomalehti The Guardian. Amerikkalaisten turvallisuuslähteiden mukaan kohteina olisivat olleet New York, Washington, Boston, Los Angeles ja San Francisco.

Aiempien tietojen mukaan koneet oli tarkoitus räjäyttää Atlantin yllä.

The Guardian-lehden mukaan epäillyt aikoivat iskeä amerikkalaisyhtiöiden lisäksi British Airwaysin koneisiin. Nestemäiset räjähteet oli määrä laukaista mp3-soittimen sähkövirralla.

- Iskujen toteutuminen oli parista päivästä kiinni, kertoi yhdysvaltalainen turvallisuuslähde Reutersille.

Suunnitelman jäljillä oltu jo vuosi

Terrorijuonen tutkinta alkoi jo viime vuonna Lontoon terrori-iskujen jälkeen, kertoo puolestaan Washington Post -sanomalehti.

Lehden haastattelemien amerikkalaisten ja eurooppalaisten viranomaisten mukaan poliisi sai suunnitelmasta vihiä Lontoon heinäkuun 7. päivän terrori-iskujen jälkeen. Tutkinta laajeni nopeasti kansainväliseksi, ja sen aikana seurattuja epäiltyjä on ollut useita kymmeniä.

Nyt Lontoon poliisi on kertonut pidättäneensä iskuihin liittyen kaikkiaan 24 ihmistä. Suurin osa heistä on lontoolaisia ja 80-luvulla syntyneitä. Ikähaarukka on 17 - 35 vuotta.

Pakistanissa pidätettiin kolme terroristiepäiltyä jo noin kymmenen päivää sitten. Näistä kaksi oli Britannian kansalaisia.

Epäillyt eivät olleet vielä ostaneet lentolippuja mutta etsivät internetistä lentoja, jotka lähtisivät samaan aikaan. Iskua oli tarkoitus harjoitella parin päivän kuluttua.

Poliisi arvelee ottaneensa avainhenkilöt jo kiinni. Amerikkalaismediat sanovat poliisin etsivän vielä jopa kymmentä henkilöä.

British Airways peruu yhä lentojaan

British Airways peruu lentojaan.

Britannian lentoliikenne takkuilee edelleen. British Airways arvioi, että noin 40 prosenttia Heathrow'n kautta kulkevista kotimaan- ja Euroopan-vuoroista jää tänään lentämättä.

Yhtiön mannertenväliset lennot pääsevät lähtemään normaalisti Gatwickista, mutta Heathrow'ssa perutaan joitain Yhdysvaltain-lentoja.

British Airways on lisäksi perunut yhdeksän aamupäivän kotimaanlentoa Gatwickista. Muiden Gatwickista lähtevien kotimaan- ja Euroopan-lentojen pitäisi päästä nousemaan normaalisti.

British Airways kehottaa tiedotteessaan matkustajia tarkistamaan lentonsa lähdön etukäteen yhtiön internetsivuilta ja varaamaan matkaan runsaasti aikaa.

(MTV3-STT-Reuters)

LUE MYÖS:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.