Mainos

Lehti: Suomessa eniten pakoja suhteessa vankimäärään – Rikosseuraamuslaitos puolustautuu

Yhdysvaltalaismedia Quartz uutisoi, että Suomen vangit ovat Euroopan herkimpiä pakenemaan.

Tuoreista Euroopan neuvoston tuoreista tilastoista selviää, että vuonna 2013 Suomessa luvattomia poistumisia avovankiloista tai vastaavista sekä lomalta palaamatta jättämisiä tapahtui 325 kappaletta.

Tämä tarkoittaa 1084 tapausta kymmentä tuhatta vankia kohden, mikä on selkeästi muuta Eurooppaa enemmän.

Myös suljetuista vankiloista pakenemisessa Suomi on tilaston perusteella kyseenalaisella huipulla, sillä niitä tapahtuu tilaston perusteella 44,8 kymmentä tuhatta vankia kohden.

Eri maiden tilastot eivät vertailukelpoisia

Rikosseuraamuslaitoksen erikoistutkija Marja-Liisa Muiluvuori kertoo, ettei luvista kannata vetää kovin suoria johtopäätöksiä koskien suomalaisvankien pakoherkkyyttä.

– Paon määritelmissä on maiden välillä kirjaamiseroja. Esimerkiksi poistumisluvalta palaamatta jättämiseksi meillä lasketaan muutaman minuutinkin myöhästyminen, kun taas Tanska ei kirjaa palaamatta jättämisiä ollenkaan, Muiluvuori kertoo.

Eri maiden omien laskutapojen vuoksi ei kansainvälinen vertailu maiden välillä ole hänen mukaansa järkevää. Hän korostaa, että pakomäärät ovat hyvin pieniä ja vuosien välillä vaihtelua on niissä paljon. Vuonna 2013 suljetusta vankilasta karkasi hänen mukaansa 13 vankia.

Muiluvuori kuitenkin myöntää, että Suomessa tapahtuu hieman muita Pohjoismaita enemmän pakoja.

Vaikka osa lomalta palaamatta jättämisistä on pieniä myöhästymisiä, on joukossa pidempiäkin katoamisia. Vuonna 2015 lomalta palaamatta jättäneistä teillä tietämättömillä pysyi vuorokauden tai pidempään 69 avolaitosvankia ja 48 suljetun laitoksen vankia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.