Mainos

Lehti: Pääsiäismunien suklaa tuotettu lapsityövoimalla

Ruotsin suklaateollisuus ei tuoreen selvityksen mukaan pysty takaamaan, etteivät sen kaakaontuottajat käytä lapsityövoimaa. Pääsiäismunien suklaa voi olla tuotettu viljelmillä, joissa lapset on pakotettu työskentelemään vaarallisten kemikaalien keskellä.

Ruotsalainen Swedwatch-järjestö on tehnyt asiasta tuoreen selvityksen. Järjestön mukaan suuret ruotsalaiset makeistehtaat eivät edelleenkään valvo viljelmiä, joilta ne hankkivat kaakaonsa. Selvityksessä tosin niputetaan suomalainen Fazer yhteen ruotsalaisen Cloettan kanssa, vaikka yhtiöiden tiet erosivat viime vuonna.

Kolme suurinta suklaayritystä - Cloetta, Kraft Foods ja Nestle - ilmoittavat tuovansa suurimman osan kaakaosta Norsunluurannikolta ja Ghanasta, jotka tuottavat 70 prosenttia maailman kaakaosta.

Ruotsin kehitysyhteistyöviraston Sidan rahoittama Swedwatch teki kolme vuotta sitten laajan selvityksen työoloista maiden kaakaoviljelmillä. Nyt selvitys on päivitetty.

Lapsia yhä töissä

- Lapset tekevät yhä töitä vaarallisissa oloissa. Heikot työolot, vaarallisia torjunta-aineita ja lapsia ja nuoria edelleen töissä, luettelee Swedwatchin vt. kansliapäällikkö Kristina Båjurling Svenska Dagbladetin verkkosivuilla.

Ruotsalaisyritykset eivät osta kaakaopapujaan suoraan viljelmiltä, vaan alihankkijoilta ja jalostajaportaalta. Tästä syystä myöskään valvonta ei ulotu kentälle asti.

- Me emme tiedä, mistä pavut tulevat, sanoo Arto Almer, joka vastaa Cloettan koko hankintaketjusta.

Nestlen tiedotuspäällikkö Marie-Louise Elmgren sanoo, ettei kuluttajilla ole paljoakaan vaihtoehtoja, jos he haluavat muualla tuotettua kaakaota.

- Voidaankin kysyä mitä voitetaan, jos vetäydymme kokonaan näistä maista. Silloin ehkä yhä useammat jäävät ilman palkkaa ja työtä, hän pohtii.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.