Mainos

Lehti: Iran neuvottelee ydinohjelmastaan USA:n kanssa, Valkoinen talo kiistää

Iran ja Yhdysvallat aikovat neuvotella ensimmäistä kertaa kahden kesken Iranin ydinohjelmasta. Tieto neuvotteluista vuodettiin New York Timesille Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman hallinnosta. Tieto on kiistetty Valkoisesta talosta.

– Jatkamme keskusteluja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten (USA:n lisäksi Kiina, Ranska, Venäjä, Britannia) sekä Saksan kanssa diplomaattisen ratkaisun löytämiseksi, Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Tommy Vietor vakuutti.

Iranin ja Yhdysvaltojen välinen keskustelu voisi NYT:n mukaan olla viimeinen yritys hillitä Iranin ydinohjelmaa diplomatialla. Seuraavaksi vuorossa voisi olla armeijan isku Iraniin.

Iranilaisviranomaiset haluavat kuitenkin aloittaa keskustelut vasta Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen. Vaalit käydään 6. marraskuuta.

Lehden mukaan Iran ja Yhdysvallat ovat keskustelleet salaa neuvottelujen aloittamisesta jo Obaman kauden alusta, vuodesta 2009 lähtien. Tietovuodon uskotaankin olevan taktinen veto Obaman hallinnolta ennen vaaleja. Obama haluaa lähteen mukaan tehdä läpimurron Iranin ydinohjelman nitistämisessä. Länsimaat ovat yrittäneet taivutella Irania luopumaan ydinohjelmastaan jo vuosikymmenen ajan.

Neuvottelisiko Romney?

Tietovuodolla on myös riskinsä. Iran voi lehden mukaan venyttää neuvotteluilla ydinohjelmansa kehittämistä. Lisäksi ei ole varmaa, suostuisiko republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney ollenkaan neuvottelemaan Iranin kanssa. Romney on kritisoinut Obamaa jatkuvasti lepsuista otteista Iranin ydinuhkaa kohtaan.

Iranin ydinohjelmaa seuraavan Institute for Science and International Security -tutkimuslaitoksen mukaan Iran voi valmistaa ydinpommin alle vuodessa. Iran on kertonut, että sen ydinohjelma on suunniteltu vain rauhanomaisiin tarkoituksiin.

(MTV3–Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.