Lehkosuo otti niskalenkin HJK:n eurovastustajan luotsista 16 vuotta sitten

Töölön stadionilla käydään torstaina kahden klubin välinen taisto. Helsingin Jalkapalloklubi on jalkapallon Eurooppa-liigan ottelussa altavastaaja, mutta kuitenkin uskottava haastaja belgialaisvierastaan Club Bruggea vastaan.  

HJK on pääkaupungin ylpeys, Brugge taas maalaisten mieleen.  

- Club Brugge on koko Länsi-Belgian maaseudun joukkue. Kun minä pelasin Belgiassa, katsojia kävi yli 20000 per peli. Faneja tuli bussilasteittain ympäri maaseutua, HJK:n ja Suomen maajoukkueen entinen hyökkääjä Paulus Roiha kertoo.  

Pelaajauransa jo lopettanut Roiha, 34, edusti vuosina 2004-06 Clubin paikallisvastustajaa Cercle Bruggea. Cerclellä oli emäkaupungissa vahvempi tuki, vaikka vihollinen oli vahvempi.  

- Club pelasi silloin säännöllisesti Mestareiden liigassa ja otti kotonaan aika koviakin päänahkoja. Siihen aikaan oli vahva menestymisen kulttuuri.

"Helpottava sauma"

Vuosina 1995-2005 Club Brugge oli kotimaassaan todellinen kestomenestyjä neljällä ykkös- ja kuudella kakkossijallaan. Vuoden 2005 mestaruus on kuitenkin viimeisin, ja kilpailija Anderlecht on lujittanut asemaansa maan kirkkaana ykkösseurana.  

Tänä kesänä Bruggen kokoonpano uudistui rajusti. Liigakausi kotimaassa alkoi lupaavasti kahdella voitolla, mutta seitsemästä viime ottelusta niitä on tullut vain yksi.  

- Se varmasti kasvattaa painetta seuran ympärillä. Tavallaan Eurooppa-liigan peli voi olla tässä välissä helpottava sauma pelata. Pääsee vähän pois kotimaan sarjan jutuista ja kannattajien silmistä, Roiha miettii.  

Roihan mielestä HJK:lla on kaikki mahdollisuudet voittoon torstaina.  

- Klubi pelasi kotonaan hyvin Apoelia vastaan. Mutu-tuntumalla sanoisin, että nykyisellään Apoel on Bruggea kovempi ja Rapid Wien aika samantasoinen.

Lehkosuo oli viimeksi parempi

Club Brugge kävi Suomessa viimeksi viisi vuotta sitten. Sensaatiomaista eurokesää pelannut FC Lahti haastoi loppuunmyydyllä Hiihtostadionilla belgit tosissaan, mutta taipui Eurooppa-liigan karsintataistossa yhteismaalein 3-4.  

Nyt Bruggella on riveissään kolme menneen kesän MM-pelaajaa. Maalivahti Mathew Ryan pelasi Australian pelit ja Oscar Duarte luuti Costa Rican puolustuksessa täydet minuutit neljännesvälierän ulosajoonsa asti. Duarte teki myös maalin alkulohkossa Uruguayn verkkoon. Chileläinen keskikenttäjyrä Francisco Silva pelasi kolme ottelua, mukaan lukien Chilen kisat päättäneen neljännesvälierän Brasiliaa vastaan.  

Meritoitunein MM-mies seisoo kuitenkin kentän laidalla. Bruggen päävalmentaja Michel Preud'homme, 55, teki Belgian maajoukkueen maalinsuulla 15-vuotisen uran ja palkittiin MM-turnauksen 1994 parhaana maalivahtina.  

Melkoinen sattuman oikku on, että Preud'homme kohtasi HJK:n jo pelaajaurallaan kauden 1998-99 Mestareiden liigassa. Nykyinen Klubi-luotsi Mika Lehkosuo upotti rankkarin ketterän kiharapään taakse 2-0-kotivoitossa Benficaa vastaan.

HJK:lla on Eurooppa-liigassa vain voitettavaa. Jos mielii menestyä, juuri tämä peli pitää voittaa. Parempaa tilaisuutta ei todennäköisesti tule.

Lue myös:

    Uusimmat