Lauri Tähkän kohtalonpäivä on tänään – käräjäoikeus antaa tuomionsa

Lauri Tähkä saapui oikeuteen 3:23
Video: Näin Lauri Tähkä kommentoi rikossyytettään

Lauri Tähkää syytetään pakottamisesta seksuaaliseen tekoon ja käräjäoikeus antaa tuomionsa 27. lokakuuta. 

Muusikko Lauri Tähkää, oikealta nimeltään Jarkko Suo, syytetään pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Asiaa on käsitelty tänä syksynä kahtena eri istuntopäivänä Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa. Tuomio annetaan perjantaina 27. lokakuuta. 

Aluesyyttäjä Marja Pirinen ei kommentoinut MTV Uutisille 19. syyskuuta, minkälaista tuomiota Tähkälle vaaditaan.

Tähkä oli paikalla käräjäoikeudessa ensimmäisenä istuntopäivänä 19. syyskuuta ja kommentoi vähäsanaisesti tulevaa käräjäpäivää.

– Tuntuu tosi pahalta. Mä en ole tehnyt mitään väärää, Tähkä sanoi MTV Uutisille. 

Toisena istuntopäivänä Tähkä ei ollut käräjäoikeudessa, koska häntä ei velvoitettu saapumaan paikalle.

Lukuisia todistajia

Istunnot käsiteltiin suljetuin ovin ja merkittiin salaisiksi, kuten seksuaalirikoksissa on usein tapana. Myös jutun esitutkintamateriaali on määrätty kokonaan salaiseksi.

Tähkän asianajaja Riitta Leppiniemi kertoi ensimmäisenä istuntopäivänä, että paikalla on yhteensä seitsemän todistajaa. Toisena istuntopäivänä todistajia oli Leppiniemen mukaan yhteensä yhdeksän.

Epäilty rikos tapahtui Hämeenlinnassa suunnilleen vuosi sitten. Tähkän verkkosivujen mukaan artisti esiintyi epäiltyä rikosta edeltävän päivänä kyseisessä kaupungissa.

Kuvausryhmä varasti huomion

Ensimmäisenä käräjäpäivänä huomion Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa varasti kuvausryhmä, joka seurasi Tähkän jokaista liikettä ja elettä sekä median toimintaa artistin ympärillä.

Kuvausryhmään kuului muun muassa tunnettu dokumenttiohjaaja Joonas Berghäll, joka ei halunnut kommentoida MTV Uutisille, ovatko he tekemässä Tähkästä dokumenttia

Elokuvasäätiön sivuilta kuitenkin selviää, että Berghällin tuotantoyhtiö Oktober on saanut 100 000 euroa tuotantotukea 7. maaliskuuta 2023 Unelmaa kohti -nimistä dokumenttielokuvaa varten. Dokumenttielokuvalle myönnettiin myös vuonna 2022 yhteensä 39 000 euroa tuotantotukea. 

– Joonas Berghällin dokumenttielokuva musiikkimaailman huipulta. Elokuvassa seurataan pitkän linjan kotimaista huippuartistia ja hänen taivaltaan pikkukylältä yhdeksi koko maan seuratuimmista artisteista, elokuvasäätiön sivuilla kerrotaan.

Rikosnimike jo poistunut rikoslaista

Syytetty rikos on tapahtunut ennen tätä vuotta, koska mainittu rikosnimike poistui laista vuodenvaihteessa. 

Rikoslain mukaan pakottaminen seksuaaliseen tekoon tarkoittaa tilannetta, jossa henkilö pakottaa toisen henkilön väkivallalla tai uhkauksella seksuaaliseen tekoon tai alistumaan sellaisen kohteeksi.

Teosta tuomitaan myös silloin, jos seksuaaliseen tekoon päädytään hyväksikäyttämällä toisen henkilön tiedottomuuden, sairauden, vammaisuuden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan aikaansaamaa kyvyttömyyttä puolustaa itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan.

Teon on loukattava olennaisesti toisen henkilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Myös teon yritys on rangaistavaa.

Rikos eroaa raiskauksesta siten, että raiskauksessa kyse on yhdynnästä, pakottamisessa seksuaaliseen tekoon jostain muusta seksuaalista itsemääräämisoikeutta rikkovasta teosta. Pakottamisesta seksuaaliseen tekoon tuomitaan sakkoja tai vankeutta enintään kolme vuotta. 

Nykyään rikoslaissa puhutaan seksuaalisesta kajoamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat