Lauren on 37-vuotias, työssäkäyvä ja silti rahaton: "En koskaan ajatellut, että meidän pitäisi tehdä näin kovasti töitä voidaksemme juuri ja juuri selvitä"

10:04
Köyhyys vaikuttaa elämään monella tavalla. Mitä Suomen nuorille kuuluu?

Lauren Wellbank, 37, elää perheineen taloudellisessa ahdingossa. Ennen finanssialalla työskennellyt Lauren ymmärtää nyt, miten vaikeaa taloudelliseen tasapainoon pääseminen oikeasti on.

Lauren Wellbank on 37-vuotias. Hän on myös rahaton siitä huolimatta, että tekee töitä yrittäjänä.

"Olemme aina vain yhden hätätilakulun päässä tuhosta"

Laurenin mies on vakityössä, mutta perhe elää silti "palkasta palkkaan".

– Tienaamme tarpeeksi saadaksemme ruokaa pöytään ja kahdella pienellä lapsellamme on kaikki, mitä he tarvitsevat, mutta joinain kuukausina hädin tuskin selviämme, Lauren kertoo Huffington Post -sivustolla.

– Olemme aina vain yhden hätätilakulun päässä tuhosta. Ja hätätilanteita tapahtuu. Siksi alun perin päädyimme tähän tilanteeseen.

Vielä kaksi vuotta sitten kaikki oli hyvin

Laurenin mukaan perheellä oli vielä kaksi vuotta sitten säästötili ja vain pikkuisen luottokorttivelkaa. Sitten kodin kuumavesisäiliön putki hajosi. Pian keittiön putkistossakin havaittiin vikaa; sitten Laurenin aviomies joutui yllättäen lääkäriin, mikä vaati paitsi vapaata töistä, myös leikkauksen myöhemmin.

Säästömme sulivat pois ja luottokorttivelkaa kasaantui nopeasti. Muutimme kulutustapojamme, mutta paluuta entiseen ei enää ollut emmekä enää päässeet takaisin oikeille raiteille, Lauren kuvailee.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

"On kallista olla köyhä"

Perhe vähensi kuluja ja alkoi ostaa halvempia tuotteita. He selvisivät, mutta vain juuri ja juuri.

Lopulta perhe alkoi kikkailla: he maksoivat velkaansa hieman myöhässä, jos se oli mahdollista ilman suuria seuraamuksia. 

– Yksi asia, josta ei puhuta tarpeeksi, on se, miten kallista on olla köyhä. Luottokorttimaksuihimme lisättiin myöhästymismaksuja. Kun yksi asiakkaani sekki ei mennyt läpi ennen niitä sekkejä, jotka itse kirjoitin maksaakseni kulujamme, pankkitilimme ylittyi yllättäen. Ennen kuin huomasinkaan, olimme kerryttäneet 300 dollarin edestä maksuja ja rangaistuksia, Lauren kuvailee.

– Kuten niin monet amerikkalaiset, mekin taistelemme selvitäksemme joka ikinen kuukausi.

"En koskaan ole ajattelematta rahaa"

Rahaongelmat aiheuttavat myös stressiä. Lauren kertoo laskevansa perheen budjettia mielessään "jatkuvasti".

– En koskaan ole ajattelematta rahaa. Pelkään mennä kauppaan tai ostaa bensaa, koska jokainen ostos vie meitä lähemmäs pankkitilin nollasaldoa. Ahdistus taloudestamme ei koskaan poistu.

Laurenin perhe yrittää säästää ja päästä takaisin jaloilleen, mutta usein perheelle tulee yllättäviä kuluja: lapsi tarvitsee uudet kengät tai hänet pitää viedä lääkäriin. He jättävät väliin kuluja, jotka vain kasaantuvat myöhemmin: Lauren ei esimerkiksi mene itse hammaslääkäriin, mikä voi aiheuttaa lisäkuluja myöhemmin.

Kun muut tuhlasivat Black Friday -tarjouksiin, Lauren yritti laskea, onko perheellä jouluna varaa kuuseen.

Lauren työskenteli aiemmin finanssialalla

Lauren työskenteli aiemmin finanssialalla ja on nyt kipeän tietoinen tilanteestaan.

– Olin ennen se ihminen, joka oli täynnä neuvoja tavoista, joilla tehdä "helppoja korjauksia" (talouteen) ja päästä takaisin oikealle tielle. On niin paljon helpompi antaa ratkaisuja, kun katsoo tilannetta ulkopuolelta. Valitettavasti moni ihminen ei ymmärrä, itsekään en silloin ymmärtänyt, että se, mitä ihmisen pitäisi tehdä ja se, mitä hän tekee, ovat kaksi aivan eri asiaa, Lauren sanoo.

– En koskaan ajatellut, että venyttäisin jokaista penniä 37-vuotiaana joka kuukausi. En koskaan ajatellut, että meidän pitäisi tehdä näin kovasti töitä voidaksemme juuri ja juuri selvitä.

"Tiedän, miten etuoikeutettuja olemme"

Onnekseen Laurenilla on turvaverkko: hän voi lainata rahaa vanhemmiltaan, ja vaikeuksista huolimatta perhe selviää laskuistaan joka kuukausi. Moni muu ei selviä.

– Tiedän, miten etuoikeutettuja olemme. Jopa niinä hetkinä, kun tuntuu siltä, ettei meillä ole mitään, tiedän, että on olemassa ihmisiä, jotka vain unelmoivat päivästä, jona heillä olisi kaikki se, mitä meillä on, Lauren myöntää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja