Laura jakoi rehelliset kuvat painon jojoilusta – lähipiirin asenne ihmetyttää: "Miksi puhut tuohon tyyliin ihmiselle, joka yrittää?"

Laura jakoi rehelliset kuvat painon jojoilusta 0:25
Laura jakoi rehelliset kuvat painon jojoilusta

Laura Rasi, 35, on pudottanut 20 kiloa jo kaksi kertaa. Jojoilu ei sinänsä yllätä – enemmän ovat ihmetyttäneet painonpudotusprojekteihin liittyvät kommentit.

Ensimmäinen painonpudotus oli kuin tuulenpuuska. Laura kävi uimassa ja lenkillä, ruokavaliokin vaihtui. Kiloja putosi noin 20.

Se oli 2000-luvun alussa. Sen jälkeen Laura Rasi, 35, on pudottanut 20 kiloa toisenkin kerran.

– Tiedän, että painoin 99 kiloa ensimmäisellä kerralla, koska silloinen pomoni oli lähdössä kehdonrakennuskisoihin ja hän kilpaili sadan kilon sarjassa. Naureskelimme kahvipöydässä, että siinä on sata kiloa lihasta, ja tässä on lähes sata kiloa läskiä. Siitä se lähti.

Toisella kerralla pudotusta kertyi 25 kiloa.

– Se putosi vähän vahingossa. Jäin siinä sinkuksi, ehkä se jotenkin helpotti asiaa. Nyt on taas menossa niin sanottu nousukausi, Laura nauraa.

Kokeilee nyt ketodieettiä

Kun Laura oli Thaimaassa lomalla vuonna 2019, hän näki kuvan itsestään – ja järkyttyi.

– Järkytyin siitä kuvasta: herra siunaa, onpas tullut painoa. Olen päättänyt kokeilla ketoa. Aiemmilla kerroilla en noudattanut mitään erityistä, vaan kokeilin tervettä järkeä.

Ketodieetillä hiilihydraattien syöminen karsitaan minimiin.

Painon jojoiluun on monia syitä. Lauralle tulee mieleen yksi erikoisempi syy.

– Tekosyitä toki on kaikenlaisia, mutta mielestäni parisuhde usein lihottaa tosi paljon. Silloin tulee syötyä, urheilu jää, Laura nauraa.

Vuonna 2008 Laura tosin seurusteli ammattikehonrakentajan kanssa ja muutti Espanjaan. Silloin painokin karisi.

– Silloin olin timmeimmilläni. Kävin tietysti salilla ja ruokavalio oli tiukka. Kun tuli ero, tulin takaisin Suomeen. Kyllä paino hetken pysyi poissa.

Jojoilu häntä ei sinänsä yllätä – sitä sattuu monille. Enemmän ovat ihmetyttäneet kommentit.

"Se on jännä, millaisia reaktioita tämä aiheuttaa"

Laura on huomannut saman ilmiön aina painoa pudottaessaan: kun projekti alkaa, alkavat myös lähipiirin kommentit.

– Se on jännä, millaisia reaktioita tämä aiheuttaa muissa: tuputetaan, kaikkea muuta kuin tsemppaavaa tekstiä tulee ulos. Kaikki ovat aina heti neuvomassa, ja aina kommentoija ei ole edes itse ylipainoinen, jolloin se ei mielestäni ole kateutta siitä, että olen päättänyt alkaa laihduttaa. Onko se sitten kateutta itsekurista, vai muutosvastarintaa?

Kun Laura on ruokavaliota noudattaessaan vierailulla, hän kuulee lauseita kuten "ota nyt, et voi olla liian ankara itsellesi" ja "eihän yksi pulla pahaa tee".

– Keto-dieetistäkin tuli heti kommenttia, kun söin töissä. Lautasellani oli pekonia, ja työkaverini tuli naureskelemaan, osoitti lautasta ja sanoi: "Ai, sinulla on tuollainen pekonidieetti, jännää, mistä olet kuullut, että se laihduttaisi", Laura kuvaa.

– Toinen kaverini lisäsi Facebookiin kuvan suklaasta ja tekstin "toiset ketoo, toiset ei". Tämä kaikki tapahtui viikon aikana. Mietin vain, että miksi? Mikset kannusta, miksi puhut tuohon tyyliin ihmiselle, joka yrittää?

"Ota nyt yks, eihän yks paha ole"

Laura päätti jakaa rehelliset kuvat painonsa jojoilusta Facebookissa. Samalla hän ihmetteli, miksi muilla on tarve lannistaa – eikä ollut kokemustensa kanssa yksin.

– Tätä on verrattu myös alkoholiin. Jos joku on tipattomalla, reaktio on sama: "Ota nyt yks, eihän yks paha ole". Jos noudattaa vaikkapa aatteen takia kasvisruokavaliota, kysytään, että "oletko nyt kunnon pihviä edes koskaan maistanut", Laura kuvailee.

"Kysyisin kommentoijilta vain, miksi reaktiosi on tuo"

Ketodieettiä hän ei silti aio lopettaa. Nauraen Laura toteaa, ettei uuden dieetin kokeilu oikeastaan ole yllätys.

– Tämä laji on vähän sellainen, että pudottaminenhan onnistuu tosi monelta, mutta ylläpito on ainakin itselleni vaikeaa, kuten jojoilusta näkee. Eli se, että painon saisi pidettyä poissa, on tavoitteeni.

Muilta hän pyytää vain tukea. Tai edes sitä, että ihmettelevät kommentit jäisivät sanomatta.

– Kysyisin kommentoijilta vain, miksi reaktiosi on tuo. Kyllähän minä huumoria ymmärrän, mutta kun keskittyen oikein yrittää, niin huumori on välillä kaukana. Mikset sano, että "hyvä juttu! Ihanaa, että yrität"?

Lue myös:

    Uusimmat