Mea kamppaili vuosia painonsa kanssa – laihtui lopulta käsittämättömät 80 kiloa: "En olisi ikinä uskonut pystyväni tähän"

Mea pudotti 80 kiloa lihavuusleikkauksella 0:27
Mea pudotti 80 kiloa lihavuusleikkauksella

Lapsesta asti Mea oli kärsinyt ylipainosta. Apu löytyi lopulta vatsalaukun ohitusleikkauksesta. – Aiemmin olin yrittänyt pudottaa painoa oikeastaan joka tavalla, ja paino palasi aina takaisin korkoineen, Mea muistelee. 

Muutoksen hetki tuli melkein kuin ero. Mea muistaa sen: eksän kanssa asiat alkoivat mennä pieleen, ja Mea halusi ajatella tulevaisuutta pidemmälle, lapsiin asti.

– Haluan olla terve ja onnellinen äiti, en itseinhon vallassa ja pakosti kotoa poistuva äiti, Mea Hintikka, 19, muistelee.

Hän oli vaikeasti ylipainoinen – ja päätti tehdä asialle jotakin.

"Paino palasi aina takaisin korkoineen"

Lapsesta asti Mea oli kärsinyt ylipainosta.

– Aiemmin olin yrittänyt pudottaa painoa oikeastaan joka tavalla, ja paino palasi aina takaisin korkoineen, hän muistelee.

Mea päätyi lopulta hakeutumaan vatsalaukun ohitusleikkaukseen. Hän valmistautui operaatioon huolella ottamalla selvää sen vaatimuksista ja komplikaatioista.

Laihdutusyritykset epäonnistuivat toisensa jälkeen – Janttu päätti turvautua lihavuusleikkaukseen 4:42
Studio-ohjelmassa Janttu kertoi vatsalaukun ohitusleikkauksestaan. Ohjelmassa vierailtiin katsomassa leikkauksen sujumista.

Lihavuuden leikkaushoitoon voi yleensä päästä 20–65-vuotias henkilö, joka on aiemmin yrittänyt pudottaa painoa muilla keinoilla ja sitoutuu muuttamaan syömistottumuksiaan leikkauksen jälkeen. Painoindeksin tulee olla terveellä henkilöllä vähintään 40, tai vähintään 35, jos henkilöllä on laihduttamista edellyttävä sairaus, kuten diabetes.

Nukutus pelotti

Menneisyydessä Mea oli ollut itsetuhoinen. Vaikka nuo ajat ovat jo jääneet taakse, leikkaus pelotti silti.

– Pelkäsin nukutusta, etten enää heräisi. Ajattelin leikkauspöydällä perhettä ja kuinka paljon heitä rakastan, Mea kuvailee.

"Pudotus on tuntunut unelta"

Leikkaus oli kuitenkin menestys. Yhdeksän kuukauden aikana painoa on pudonnut käsittämättömät 80 kiloa.

– Pudotus on tuntunut unelta. En olisi ikinä uskonut pystyväni tähän. En ole oikein vieläkään sisäistänyt tapahtunutta muutosta.

Liian isot vaatteet ja muutoskuvat muistuttavat Meaa siitä, että tapahtunut on oikeasti totta. Myös muut asiat ovat muuttuneet. Enää hänen elämässään ei ole tärkeintä ruoka.

– Leikkaus ja sen tuoma muutos on saanut minut arvostamaan enemmän itseäni. Kelpaan juuri tällaisena. Negatiivisia puolia en ole juurikaan kokenut leikkauksen jälkeen.

"Enää en voi syödä kymmentä euron juustoa mäkistä"

Vitamiinit Mea saa pistoksena kolmen kuukauden välein; lisäksi hän syö vitamiineja myös purkista, sillä ne eivät muuten imeydy. Suurin muutos on tapahtunut elämäntavoissa.

– Enää en voi syödä kymmentä euron juustoa mäkistä, vaan puolikkaan, Mea kuvaa.

– Minulla on sellainen lupa itseltäni, että saan edelleen syödä mitä vain. En noudata mitään ruokavaliota, mutta annoskoko on pieni. Tietenkin katson, että saan proteiinia tarpeeksi, koska se on tärkein tällä hetkellä.

"Osaan arvostaa itseäni nykyään"

Vuosien laihdutusyritysten jälkeen Mealla ei nyt ole tavoitepainoa. Niin sanottuun normaalipainoon hänellä on vielä vähän matkaa.

– En ota siitä turhaa stressiä. Ihmisenä olen muuttunut paljon. Olen edelleen sellainen hölmö ilopilleri, jona minut moni tuntee. Mutta se, että osaan arvostaa itseäni nykyään, on suurin muutos. Elämä hymyilee, Mea sanoo.

Muita hän neuvoisi elämään täysillä ja onnellisena.

– Tehkää asioita, mitkä tekevät teidät onnellisiksi! Älkää antako muiden päättää tulevaisuuttanne!

Entä mitä Mea sanoisi menneelle itselleen?

– Jos voisin mennä ajassa vuoden taaksepäin, sanoisin itselleni: ”Valoja päälle nainen, sä olet upea. Arvosta itseäsi, äläkä anna kenenkään talloa enää ylitsesi”. Sen sanoisin.

Osittainen lähde: Terveyskirjasto.fi

Lue myös:

    Uusimmat