Laulaja Benjamin Peltonen kyllästyi stereotyyppiseen mieskuvaan: "Jos puen mekon ja korkkarit, olen yhtä mies kuin muut" – nyt hän haluaa räjäyttää unelmavävypojan roolin uudella musiikillaan

6:12
Benjamin halusi ennen miellyttää kaikkia, mutta ei enää: Katso laulajakuumistuksen haastattelu yläpuolelta.

Muutama vuosi sitten Benjamin Peltonen havahtui siihen, että luomansa someminä ei vastannut mitenkään todellisuutta. Nyt hän on työstänyt omista kokemuksistaan ensimmäisen suomenkielisen debyyttialbuminsa, joka kantaa nimeä Someveteraani.

Laulaja Benjamin Peltosen tie tähtiin on varsinainen tuhkimotarina. Nuori vaaleatukkainen suomenruotsalainen Kaarinassa asuva teinipoika saa isältään lahjaksi kameran.

Luontokuvat muuttuvat pian omiin kuviin, jotka alkavat keräämään suosiota Instagramissa. Ujosta ja hiljaisesta pojasta kuoriutuu tykätty ja seurattu idoli.

– Aloin vastailemaan ihmisten kommentteihin ja siitä seurasi sellainen lumipalloefekti, Benjamin muistelee uransa alkuvaiheita MTV Uutisille Helsinki Music Companyn studiohuoneessa.

Benjaminin nimi on tuotapikaa kaikkien huulilla ja toukokuussa 2014 yksi hänen unelmistaan toteutuu, kun hän rutistaa käsissään levytyssopimusta Warnerin kanssa. Ovet avautuvat kansainvälisille musiikkimarkkinoille, missä menestystä sataa etenkin Espanjassa.

Kaikesta onnistumisesta huolimatta taustalla kasvoi oma tyytymättömyys.

– Olin luonut someen täydellisen version itsestäni; iloinen nuori poika, joka menestyy koulussa. Sen roolin kantaminen kävi todella raskaaksi, hän huokaisee.

"Haluan jättää jäljen itsestäni"

Käänteentekevän hetken Benjamin koki muutama vuosi sitten ollessaan esiintymässä ulkomailla. Kiljuva fanilauma laulaa hänen kappaleitaan ja jakavat somessa, miten paljon nuoren miehen kappaleet heille merkitsevät.

– Minulla ei ollut hajuakaan, mistä kappaleeni välttämättä edes kertoivat. Jossain vaiheessa jätin kappaleiden sanoja laulamatta, koska osa niistä ei tuntunut mitenkään liittyvän minuun, Benjamin pohtii ja katsoo samalla seinälle, mihin on ripustettu hänen ensimmäinen singlensä Underdogs.

Erään konsertin päätyttyä Benjamin palaa pukuhuoneeseen. Hän tuntee olonsa todella kurjaksi.

Hetken kuluttua hän ottaa puhelimensa ja julkaisee sometilillään kuvan, jonka yhteyteen hän kirjoittaa kuvatekstiksi.

– Paras keikka ikinä! Ihan loistava fiilis!

– Siinä kohtaa mietin, miksi ihmeessä teen tätä? Minun on tehtävä jotain aitoa, mistä jää joku merkki.

Someveteraani ei häpeile

Omaelämäkerralliseksi albumiksi kuvattu Someveteraani on häpeilemätön kokonaisuus, jossa leikitellään niin melodisesti kuin myös lyriikoiden osalta. Kappaleista huokuu Benjaminin kynänjälki.

TikTok-kappaleessa hassutellaan joululauluilla ja BOOMERi-biisissä töräytetään suorat sanat suurille ikäluokille, että maailma muuttuu.

– Olen aina halunnut miellyttää kaikkia, jotta minusta vain tykättäisiin. Nyt olen vihdoinkin löytänyt oman ääneni ja se tuntuu hyvältä, laulaja hymyilee.

Mistä näin rohkea tyylimuutos sitten oikein kumpuaa?

– Ihmiset pitävät minua kilttinä ja söpönä, joka olisi niin upea vävypoika. Haluan polttaa sen kiiltokuvan, Benjamin lataa.

Kritiikkiä laulajalta saa myös vanhanaikainen mieskuva. Benjamin kertoo, miten hän sai nuorena monesti ihmisiltä palautetta omasta käytöksestään, joka joidenkin mielestä ei sopinut "perinteiselle" miehelle.

– Kaarinassa asuessani koin olevani rikki, kun en käyttäytynyt kuin muut pojat. Sain usein kuulla, että pojat eivät seiso tuolla tavalla. Kaikki todella vanhoillinen ja konservatiivinen alkoi ärsyttää, Benjamin jatkaa tuohtuneena.

– Jos puen mekon ja korkkarit päälle, olen yhtä mies kuin muut.

Deittihuijari jäi kiinni

Uusi albumi sisältää Catfish-kappaleen, joka porautuu netissä liikkuviin deittihuijareihin. Onko laulajalle käynyt koskaan köpelösti treffeillä?

– Olen saanut henkilön kiinni, että hän on esittänyt olevansa aivan joku muu. Onneksi en ole treffeille asti päätynyt, sillä teen salapoliisityön ennakkoon, Benjamin virnistää.

Hän myöntää myös itse huijanneensa treffimarkkinoilla.

– Nuorena kärsin pahasta aknesta, mutta muokkasin kuvistani sen pois. Joskus kuulin ihmisten sanovan minun olevan livenä paljon rumempi kuin kuvissa, mikä on jättänyt itsetuntooni syvät arvet.

Mies myöntääkin käyvänsä ulkomailla usein treffeillä, koska voi silloin vapaasti tutustua toiseen. 

– Julkisuudessa kasvaminen teini-ikäisenä on aika vaikeaa, kun kaikilla on mielipide sinusta ja et itse edes tiedä, kuka oikeastaan olet.

Tällä hetkellä elämään ei kuitenkaan kumppania mahdu, vaan Benjamin vakuuttelee keskittyvänsä täysillä musiikkiin.

– Toki jos löytyy sellainen ihminen, joka saa maailmani ihan sekaisin, niin miksi ei?

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja