Mainos

Latvia äänesti EU:n puolesta

Latvia on äänestänyt EU-jäsenyyden puolesta. Liittymistä kannatti 67%, vastaan äänesti 32%. Äänestysprosentti oli 72,5. Tulos on pätevä ja sitova.

Latvialaisten selvä enemmistö äänesti kyllä Euroopan unionille. EU:hun liittymistä kannatti 67 prosenttia äänestäneistä. Vastaan äänesti 32,3 prosenttia. Äänestyspaikkoja oli Latviassa ja ulkomailla yhteensä 1006.

Maan EU-kansanäänestykseen osallistui 72,53 prosenttia 1,4 miljoonasta äänioikeutetusta. Vaalihuoneistot sulkeutuivat Latviassa kello 22 lauantai-iltana.

Latvian pääministeri Einars Repsen mukaan äänestystulos on yksi kolmesta tärkeimmästä päätöksestä maan historiassa. Latvian presidentti Vaira Vike-Freiberga kiitteli äänestystulosta ja sanoi maan kääntäneen uuden sivun historiassaan. Presidentti kiitteli maan kansalaisia ja sanoi, ettei odottanut näin selkeää äänestystulosta.

Latvia oli kymmenestä EU:n hakijamaasta viimeinen, joka järjesti asiasta kansanäänestyksen. Äänestyksen tulos on pätevä ja sitova.

EU ylisti kansanäänestyksen tulosta

Euroopan komissio kiitteli Latvian kansanäänestyksen tulosta ja onnitteli samalla Latviaa päätöksestä liittyä EU:hun.

-Olemme onnellisia ja ylpeitä, että myös latvialaiset päättivät liittyä Euroopan unioniin. He tuovat yhteiseen eurooppalaiseen perheeseemme mukanaan oman kokemuksensa, taitonsa ja hyvän tahtonsa, sanoi komission puheenjohtaja Romano Prodi.

Maan hallitus ajautui kriisiinLatvia ajautui yllättäen hallituskriisiin EU-kansanäänestyksen päivänä lauantaina, kun neljän puolueen hallituskoalitioon kuuluva Ensimmäinen puolue veti luottamuksensa pääministeri Einars Repseltä.

Ensimmäisen puolueen puheenjohtaja Eriks Jekabsons sanoi lausunnossaan, että "Latvia elää pääministeri Repsen alla diktatuurissa". Jekabsons sanoi, että hallitus voi jatkaa vain, jos pääministeri eroaa.

Jekabsonin lausunto ei liity Latvian EU-äänestykseen. Pääministeri kommentoi latvialaisille viestimille, että hän jatkaa maan johdossa vaikka vähemmistöhallituksen voimin.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 21.09.2003).

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.