Mainos

Lastentarhanopettajat välttivät lakon

Lastentarhanopettajien liitto ei aloita työtaistelua. Liiton valtuusto hyväksyi tiukan äänestyksen jälkeen kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen.

Äänestyksessä jäätiin vain muutaman äänen päähän kahden kolmasosan enemmistöstä, joka olisi riittänyt lakon aloittamiseen. Liiton työtaistelunäkymiä heikensi puheenjohtaja Soile Oleanderin mukaan mm. se, että myös muut kunnan pääsopimuksen piirissä olevat akavalaiset päättivät äskettäin tyytyä tuloratkaisun mukaiseen sopimukseen. -Tämä on liian iso savotta yhdelle ammattiryhmälle, Oleander tiivisti valtuuston kokouksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Hän oli pettynyt varsinkin sosiaalityötekijöiden viikon takaiseen päätökseen liittyä kuntasopimukseen, vaikka myönsikin jokaisen järjestön tekevän itse omat päätöksensä. Tämän "taistelukumppanin" häviäminen oli yksi merkittävä tekijä, kun liitto mietti lakonuhan ja mahdollisen lakon tehoa.

Liiton päätös kiertää vielä emojärjestö OAJ:n hallituksen ja neuvottelujärjestö Akava-JS:n kautta. Tämän jälkeen kaikki akavalaiset ovat lääkäreitä lukuun ottamatta tuloratkaisun mukaisten sopimusten piirissä.

Kuoppakorotus vain osalle


Kuluneen viikon neuvottelut Kunnallisen työmarkkinalaitoksen kanssa toivat sen verran tulosta, että lastentarhanopettajat saavat tupokorotusten lisäksi kuukausipalkkoihin keskimäärin reilun 300 markan kuoppakorotuksen. Tämä tehtiin nostamalla palkkahinnoittelun ala- ja ylärajoja. Yleiskorotus tuo kuukausipalkkoihin tänä vuonna 208 ja ensi vuonna 179 markkaa. Yhteenlaskettuna kuoppa- ja yleiskorotukset nostavat lastentarhanopettajien keskipalkan tänä vuonna noin 10 400 markkaan. Sen sijaan päiväkotien johtajat ja erityislastentarhanopettajat uhkaavat jäädä pelkän yleiskorotuksen varaan. Heidän palkkaustaan pyritään hoitamaan paikallisella sopimisella mm. järjestelyvaraerän avulla. Lastentarhanopettajaliitto ja työmarkkinalaitos listasivat työn vaativuuteen liittyviä tekijöitä, jotka olisi otettava huomioon palkkaa määriteltäessä. Esimerkiksi johtajan ansioihin tulee vaikuttaa mm. se, paljonko hänellä on työyksikössään työntekijöitä.

Tavoitteet säilyvät

Oleanderin mukaan valtuusto oli edelleen yksimielisesti liiton tavoitteiden takana. -Voi olla, että kahden vuoden kuluttua ollaan samassa tilanteessa. Lastentarhanopettajat ja heidän palkkatasonsa olivat keskeisesti esillä, kun Akava loppuvuodesta jäi vaatimansa ns. koulutuspalkkaerän vuoksi ulos tuloratkaisusta. Palkkakirin lisäksi liitto on halunnut siirtoa kunnan pääsopimuksesta opetusalan sopimukseen OAJ:n väen rinnalle. Tämä vaatisi käytännössä isompaa sopimusremonttia yli keskusjärjestörajojen. Kunnallisen työmarkkinalaitoksen kanssa jatketaan selvittelyjä työaikakysymyksistä. Lastentarhanopettajat ovat vaatineet, että heille varataan kunnolla aikaa töiden suunnitteluun. Kunnan pääsopimuksen piirissä on yli 10 000 lastentarhanopettajaa, erityislastentarhanopettajaa ja päiväkodin johtajaa. Heistä johtajia on noin 2000 ja erityislastentarhanopettajia noin 500.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.