Mainos

Lasten syöpäosastolta varastettu iPadeja? Järkyttynyt äiti: "Osastolla lapsia, jotka taistelevat hengestään"

Meilahden sairaalan lasten syöpäosastolla potilaiden käytössä olleista iPadeista moni on nyt kateissa. Koneita oli alun perin toistakymmentä kappaletta, mutta nyt koneita on jäljellä vain viisi.

Osastolle nähtävillä olevan tiedotteen mukaan kadonneiden laitteiden vuoksi onkin muutettu lainauskäytäntöjä, jotta koneita ei katoaisi enempää. Jatkossa koneet pitää lainata ja palauttaa sihteereille, minkä vuoksi lapset eivät voi saada iPadia käytettäväksi iltaisin ja viikonloppuisin, jos sihteeri ei ole paikalla.

Myös koneiden latureista lähes kaikkien kerrotaan kadonneen, minkä vuoksi sihteerit hoitavat myös laitteiden latauksen.

Kuvan kadonneita iPadeja käsitelleestä viestistä Facebookiin jakoi syöpää sairastavan Mico-pojan äiti Jenna Servin. Hän on järkyttynyt tapahtuneesta.

– Siis tuollainen on todella törkeää ja nostaa raivon pintaan. Osastolla on lapsia jotka taistelevat hengestään syöpää vastaan, kaikki eivät edes selviä kamppailusta, ja vähäisetkin ilot viedään heiltä. En vaan voi ymmärtää miten kukaan kehtaa, Servin kertoo MTV Uutisille. 

Osastolla on leluja ja pelikonsoleita, mutta hänen mukaansa varastetut iPadit ovat todella suuri ilo sekä pienemmille että isommille lapsille.

– Osatolla voidaan olla kiinni pitkiäkin aikoja, kuten meillä alussa yhdeksän viikkoa, ja kyllä siellä käy aika pitkäksi. Kaikki aktiviteetit ovat enemmän kuin tervetulleita.

”Tavattoman kurjaa”

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) turvallisuus- ja valmiusjohtaja Aaro Toivonen vahvistaa, että Meilahden Lastenklinikan sairaalan lasten syöpäosastolta on kadonnut potilaiden käyttöön tarkoitettuja tablettitietokoneita.

Osastolla selvitetään tällä hetkellä, onko kaikkia koneista tosiasiassa varastettu. On mahdollista, että osa koneista on lainattu, mutta jäänyt palauttamatta.

– Toivottavasti koneet löydetään. Muussa tapauksessa on niin surullinen viesti, jos lasten syöpäosastolta lasten käytettäväksi tarkoitetut laitteet häviävät. Se on tavattoman kurjaa, että tällaisesta paikasta häviää näitä laitteita, hän sanoo.

– On todella hankala suuntaus, että ei kunnioiteta oikeastaan millään tavalla julkista omaisuutta, edes sellaisessa paikassa millainen tämä lasten osasto on, Toivonen toteaa.


Turvajärjestelyt kuluerä

Jos koneet on viety, tulee hänen mukaansa käsiteltäväksi valvonnan taso ja turvallisuusjärjestelmät.

– Ja jokainen valvontajärjestelmä maksaa joko rahaa tai henkilökunnan työaikaa. Valvonta tuo yleensä aina kustannuksia tavalla tai toisella. Varmasti jatkossa pohditaan, onko tällaista tarkoituksenmukaista ylipäätään järjestää. Ja se on valitettavasti pois potilailta ja omaisilta.

Toivosen mukaan alun perin hyvin avoimiksi tiloiksi rakennettuihin sairaaloihin on parinkymmenen viimevuoden aikana lisätty huomattavasti turvatekniikkaa.

– Yhteiskunta on muuttunut. Tällainen iPadien varastelu on jäävuoren huippu, terveydenhuolto ei ole enää suojassa tällaiseltakaan rikolliselta toiminnalta. Kuvaava tuo tapaus on kyllä, sillä kyse on viime kädessä arvoista ja luottamuksesta, Toivonen toteaa.

9:09

"Hiippailija sairaalassa" tuttu hahmo

Sairaaloihin on lisätty esimerkiksi kameravalvontaa, sähköistä kulunvalvontaa ja paranneltuja kiinteistöjen mekaanisia lukituksia. Myös vartioimispalveluita on hankittu 2000-luvulla yhä enemmän.

– Mutta jossain se raja tulee vastaan, että valvonnan lisäämisellä kyetään luomaan lisää turvallisuutta. Kontrollia saadaan kyllä, mutta saadaanko turvallisuutta, pohtii Toivonen.

Perustilanne on Toivosen mukaan ”hiippailija sairaalassa”. Kyseessä on yleensä moniongelmainen päihteiden väärinkäyttäjä, joka ottaa kaiken löytämänsä rahaksi helpoksi muutettavan omaisuuden.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.