Mainos

Lasten syöpähoito huippua Suomessa

Suomi kuuluu Euroopan huippumaihin lasten syöpien hoidossa. Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa syöpään sairastuneista lapsista paranee 80 prosenttia, kun taas Euroopan maiden keskiarvo on 75 prosenttia. Heikointa syöpähoito on Virossa.

Suomen ohella syöpälasten parantumisprosentti on erinomainen myös Islannissa, Ruotsissa ja Sveitsissä.

Tulokset perustuvat Italian kansallisessa syöpäinstituutissa tehtyyn Eurocare-3-tutkimukseen. Lääkäri Gemma Gattan johtama tutkijaryhmä analysoi 23000:n vuosina 1990-1994 syöpään sairastuneen lapsen tietoja 20:stä Euroopan maasta.

Selvityksen perusteella huonoimmat mahdollisuudet parantua syövästä lapsilla on Virossa, jossa sairastuneista ainoastaan 45 prosenttia toipuu kokonaan.

Syy siihen, miksi erot eri maiden välillä ovat niin suuria, on epäselvä. Gattan mukaan Pohjoismaissa monet lapset käyvät muuta Eurooppaa enemmän testeissä. Lisäksi hoidot ja sairaalat ovat korkealaatuisia. Syövän löytyminen aikaisessa vaiheessa ja pääsy asianmukaisiin hoitoihin parantavat huomattavasti potilaan ennustetta.

Yksi Eurocare-3-selvityksen päämääristä oli tuoda esiin maita, jotka tarvitsevat apua lasten syöpähoitojen kehittämisessä.
-Kehittämistä on todella paljon. Näin suuret erot eri Euroopan maiden välillä ovat aivan liian isoja, Gatta sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa. Tutkimuksen tuloksista on raportoitu Annals of Onclogy -julkaisussa.

(MTV3-STT-Reuters)

(Huomenta Suomi 18.12.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.