Lasten sieppausoikeudenkäynti alkoi Tshadissa

Mellakkapoliisi on ollut turvaamassa tunteita kuumentanutta käsittelyä.

Oikeudenkäynti afrikkalaislasten sieppausyrityksestä syytettyjä ranskalaisia avustustyöntekijöitä vastaan on alkanut Tshadissa suuren kohun saattelemana.

Syytetyt, kuusi Zoen arkki -nimisen järjestön työntekijää, saapuivat Tshadin pääkaupungin N'djamenan oikeustalolle keskelle mellakkapoliisien ja toimittajien laumaa.

Käsi kädessä sisälle astelleet ranskalaiset ovat kiistäneet heitä vastaan nostetut syytteet.

Zoen arkin työntekijät pidätettiin lokakuussa, kun he yrittivät lennättää 103 afrikkalaislasta Eurooppaan väittäen heitä Darfurin sotaorvoiksi. Useimmat lapsista osoittautuivat kuitenkin myöhemmin tshadilaisiksi, joista useimmilla oli myös elossa ainakin toinen vanhemmista.

Syytettyjen joukossa on myös Zoen arkin johtaja Eric Breteau. Hänen mukaansa järjestön paikalliset yhdysmiehet antoivat työntekijöille väärää tietoa lasten alkuperästä.

-Kukaan meistä ei epäillyt hetkeäkään sitä, etteivätkö lapset olisi olleet Darfurista, Breteau kertoi.

Breteau sanoi myös, että Ranskan viranomaiset tiesivät etukäteen järjestön aikeista lennättää lapsia Eurooppaan.

Syytetyt saatetaan palauttaa Ranskaan

Tapahtumia läheltä seuranneiden mukaan on luultavaa, että Ranska ja Tshad ovat jo sopineet avustustyöntekijöiden armahtamisesta ja siirtämisestä Ranskaan tuomion julistamisen jälkeen.

Tilanne on kuitenkin hankala, koska sieppausskandaali on herättänyt tshadilaisten keskuudessa paljon kostonhalua niin entistä siirtomaaisäntää Ranskaa kuin ulkomaisia avustusjärjestöjäkin kohtaan.

-Olemme jatkuvassa keskusteluyhteydessä Tshadin viranomaisten kanssa -- jotta (syytetyt) voivat palata Ranskaan pian, kertoi yhteistyöministeri Jean-Marie Bockel televisiohaastattelussa.

Ranskalaisten lisäksi oikeuden eteen joutui myös kolme tshadilaista ja yksi sudanilainen, joita syytetään avunannosta. Avustustyöntekijöiden kanssa pidätetyt toimittajat sekä espanjalaisen vuokrakoneen henkilökunta vapautettiin jo marraskuun alussa Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn ja hänen tshadilaisen virkaveljensä Idriss Debyn neuvottelujen jälkeen.

Syytettyjä uhkaa vuosien pakkotyö, jos heidät todetaan syyllisiksi. Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän noin viikon.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat