Mainos

Lasten päiväleirit helpottavat alkukesän hoitopulmia

Suvivirsi soi tulevana lauantaina useimmilla paikkakunnilla pienemmille ja isommille koululaisille. Vanhemmat jäävät kesälomalle aikaisintaan juhannukselta, ja lapsille pitäisi keksiä tekemistä kesäkuuksi. Usein ratkaisuna on kuntien järjestämä päiväleiritoiminta sekä vanhemmille tarkoitetut pidemmät yöleirit, jossa saatetaan matkustaa vaikkapa Hankoon seikkailujen saarelle.

Päiväleirit ovat päivähoidon tyyppisiä paikkoja, joihin vanhemmat voivat viedä lapsensa arkipäivinä leikkimään. Kunnasta riippuen, lapset saavat päivälerillä myös ruuan. Vanhemmat ovat pelänneet taantuman vaikeuttavan leirien järjestämistä ja jättävän lasten hoidon vanhempien sekä työnantajan venyvyyden vastuulle.

Oulussa kaupunki järjestää itse tai yhteistyönä 14 leiriviikkoa. Jotkut järjestöt järjestävät vielä omia leirejään. Oulun kaupungin nuorisoasiainkeskuksen koordinaattori Meri Ilvesviita sanoo, että taantuma ei ainakaan Oulussa ole näkynyt leiriviikkojen määrässä. Sen sijaan sisällössä on.

- Aiempina vuosina on järjestetty retkiä, joissa on menty bussilla johonkin kauemmas. Nyt pyöräillään lähialueilla tai käydään lähipuistoissa retkillä. Ei ole enää sellaisia eksoottisempia leirejä, vaikkapa matkoja eläinpuistoon. Siitä on kuitenkin pidetty kiinni, että lapset saavat edelleen lämpimän ruuan ja välipalan, Ilvesviita sanoo.

Oulussa aikaisemmin puolet leireille halunneista ovat Ilvesviidan mukaan jääneet rannalle, mutta toisin on nyt. Vaikka leirien mainostusta aikaistettiin, tunkua ei edellisvuosien tapaan ole ollut. Viikoilla juhannuksen molemmin puolin on vielä tilaa.

Taantuma ei ole Oulussa näkynyt myöskään leirien henkilökunnassa.

- Tänä vuonna tehdään yhteistyötä useiden tahojen kanssa, eikä henkilökuntaa ole tarvinnut karsia. Lapsilla on yhtä turvallista nyt kuin muinakin vuosina, Ilvesviita muistuttaa.

Tulevaisuudesta hän ennustaa, että päiväleirien hinnat saattavat nousta. Tällä hetkellä Oulussa viikko matksaa 30 euroa ruokineen.

- Leirin hintoihin saattaa tulla korotuksia, mutta leiriviikkojen määrään ja tarpeseen pyritään kyllä vastaamaan myös tulevaisuudessa, Ilvesviita sanoo.

Turussa suosio on kova

Turussa kesäkerhot ovat erittäin suosittuja. Lapsityön johtaja Jaanet Salminen Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästa kertoo, että lähes kaikki kerhot ovat täynnä. Joillain paikoilla kaikki eivät edes mahdu mukaan.

- Leirit on suosittuja yhä edelleen. Sen rinnalla perheitä kiinnostaa yhä enemmän myöskin kesäkerhotoiminta, jossa lapset ovat kuitenkin yöt kotona, Salminen kertoo.

Salmisen mukaan on tärkeää, että eri tahot yhdessä ovat pohtimassa, mitä toimintaa järjestetään ja sitten kokoamassa sitä jonkinnäköiseen yhteiseen esitteeseen.

- Se helpottaa perheiden työtä valtavasti. Jos perhe lähtee hakemaan lapselle jotakin siksi aikaa, kun vanhemmat ovat työssä, niin se tehtävä on aikamoinen. Täytyisi lähteä erikseen kaupungin, seurakuntien ja eri järjestöjen sivuilta hakemaan tietoa, mihin lapsi voisi kesällä mennä.

Sekä tavallista leiritoimintaa että päiväleirejä

Vaajakosken alueella tavallinen nuorten leiritoiminta ja päiväleiritoimintakin ovat vähentyneet. Nuorisonohjaaja Kati Koskinen sanoo, että aikaisemmin Vaajakosken ja muun Jyväskylän yhteisiä leirejä oli kolme, nyt niitä järjestetään yksi. Koskinen nostaa esiin myös henkilöstöresurssit.

- Meillä on aikaisemmin ollut leirejä pienemmille lapsille, nyt on kohdistettu leirejä nuoriin. Ikähaarukka on 13-18-vuotiaat. Tälle yhdelle leirille tuli hakijoita juuri se tarvittava 24.

Koskisen mukaan lasten leirit ovat aikaisempina vuosina olleet eriitäin suosittuja. Heti ilmoittautumisten alettua paikat ovat täytyyneet. Lapsista on ollut ylitarjontaa.

Helsingissä päiväleiritoiminta on kasvanut huimasti viime vuodesta. Leirejä on jopa kolme kertaa viime vuotista enemmän. Toiminnanjohtaja Pirjo Tolvanen sanoo, että määrää on saatu kasvatettua ennen kaikkea markkinoinnilla. Tolvasen mukaan tarvetta varsinkin päiväleiritoimintaan on paljon. Leiritoiminnasta on saatu houkuttavampaa esimerkiksi teemoittamalla. Jokaisella alueella kaupungissa on sama teema, mutta variaatioita voi olla.

- Päiväleirien ensimmäisellä viikolla ollaan esimerkiksi magian maailmassa. Juhannusviikolla matkustetaan maailman ympäri neljässä päivässä. Yöleireillä ollaan kummitustalossa ja seikkailujen saarella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.