Lassi Etelätalon jymypaukku pisti MM-keihäsvalintojen ruletin uusiksi – Mertaranta: "Jos minä olisin diktaattori"

Lassi Etelätalo pisti keihäsmiesten kolmannen heittäjän valitsemisen Dohan MM-kisoihin entistä vaikeammaksi, kun hän kiskaisi Suomen mestaruuteen vieneen tuloksen 84,11. Se ylittää MM-rajan 83 metriä. C Moren selostaja Antero Mertaranta näkee selvän ratkaisun valitsemisprosessiin.

MM-rajan ovat nyt ylittäneet jo kisoihin valitun Antti Ruuskasen ja Oliver Helanderin lisäksi Etelätalo ja Toni Kuusela. Tero Pitkämäki ei ole vielä avannut kilpailukauttaan. Kolmannen heittäjän paikka on vielä auki.

– Se tarkoittaa käytännössä sitä, että siinä on kolme miestä tyrkyllä. Terolla ei toki ole vielä rajaa heitettynä. Tässä on erittäin mielenkiintoinen tilanne erityisesti siltä kantilta tarkasteltuna, että kun tuloksia tarkastelee, niin Kuuselalla on tavallaan yksi hyvä heitto, joka on Paavo Nurmi Gameseista ja nyt tuli tämä Etelätalon kiskaisu, Mertaranta sanoo.

– Tuloskehitystä pitää tietenkin tarkastella viimeisen kahden kuukauden ajalta ja jos on mahdollista se, että heidät saataisiin heittämään samaan kilpailuun vielä jossakin vaiheessa. Jos minä olisin diktaattori, niin laittaisin nämä jätkät samaan kilpailuun, Mertaranta jatkaa.

Viimeiset urheilijat nimetään 2. syyskuuta. Suomen valmennusjohto on ilmoittanut, että Pitkämäkeä odotetaan niin kauan kuin on mahdollista. Mertaranta näkee Pitkämäen valinnan epätodennäköisenä.

– Tämä on vaikea kysymys. Pitäisin sitä pienenä ihmeenä, jos Tero tulisi mukaan tuohon valintaprosessiin. Ennustaminen on todella tyhmää, mutta jos tällä hetkellä pitäisi arvioida, niin kolmannen paikan kisa käytäisiin Etelätalon ja Kuuselan välillä, Mertaranta toteaa.

Jos Pitkämäki otetaan pois laskuista, niin Etelätalon ja Kuuselan välinen valinta on vaikea. Mertaranta muistuttaa, että kaksikon heittojen taso vaihtelee. Hän kuitenkin on sitä mieltä, että kolme kertaa yli 80 metriä Kalevan kisoissa heittänyt Etelätalo on tällä hetkellä edellä.

– Sarjassa oli kolme yli 80 metrin heittoa. Jos puhtaasti lähdetään listaamaan tällä hetkellä, niin Lassi on ilman muuta edellä. Tilanne on kuitenkin suoraan sanottuna niin epävarma meidän heittäjien osalta. Vaikkei se tähän varsinaisesti liity, niin samalla voitaisiin myös katsoa Ruuskasen heittoja, joista vain yksi onnistui, Mertaranta sanoo.

– Heittovarmuutta pitää saada lisää ja kun muistetaan, että keihään karsinnassa on vain se kolme heittoa. Maailman taso on tällä hetkellä niin kova, että sieltä löytyy 20 heittäjää, jotka ovat heittäneet 83 metriä tai paremmin, Mertaranta jatkaa.

Vaikka Helander on jo valittu kisoihin, ei siltikään hänen tilanteensa ole hyvä. Loukkaantumisen takia Kalevan kisoista pois. Helander on kilpaillut edellisen kerran Kuortaneen juhannuskisassa.

– Helanderin täytyy päästä heittämään muutamia kovia kilpailuja ennen MM-kisoja. Hänen kannaltaan on tärkeää se, että saa siihen oman varmuuden siihen heittämiseen, ettei olla yhtäkkiä siinä tilanteessa, että ensimmäinen kova kilpailu on MM-kisojen keihäskarsinta, Mertaranta päättää.

Lue myös:

    Uusimmat