Lasse Laatunen: Eläkeuudistus panostus nuorten ikäluokkien hyväksi

Kokemuksella: Lasse Laatunen 16:50

Vuoden alusta eläkkeelle jääneen Elinkeinoelämän Keskusliiton työmarkkinajohtaja Lasse Laatusen mielestä uusi eläkeuudistus tulee nähdä panostuksena nuorten ikäluokkien hyväksi.  

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Lasse Laatunen uskoo syksyllä 2014 tehtyyn eläkeuudistukseen. Laatusen mukaan ratkaisu on hyvä, sillä nuorten ikäluokkien eläkepalkka tulee nousemaan työeläkemaksun eläkepalkkavähenteisyyden poistuessa.

– Se tulee nostamaan eläkepalkan nousun kautta nuorten ikäluokkien eläkkeitä, ja he tietävät, että he saavat silloin vastiketta maksuilleen.

– Tämä rahoitetaan poistamalla nämä parannetut karttumat, ja tällä yhteensä päästään siihen, että työeläkemaksua ei näillä näkymin tarvitse nostaa 50 vuoteen.

Karttumien poisto on Laatusen mukaan kuitenkin pois vanhempien ikäluokkien taskusta. 

– Se selittää sen, miksi Akava jättäytyi tämän ratkaisun ulkopuolelle. Mutta ei tässä akavalaiset kärsi minun mielestäni yhtään sen enempää kuin muutkaan ikääntyvät työntekijät. Minusta myös ikääntyvien pitää nähdä tämä panostuksena nuorten hyväksi.

Laatunen kokee työeläkejärjestelmän lukuisat uudistukset uransa merkittävimmiksi.

– Ja tietysti erityisen mieluisa muisto jää tästä viimeisestä syksyn ratkaisusta, koska sillä tehdään oikeutta nuorille ikäluokille ja varmistetaan työeläkejärjestelmän rahoitus.

– Toinen ehkä iso asia, joka on jäänyt mieleen on sosiaaliturvan rahoituksen uudistaminen – eli ollaan kirkastettu se periaate, että työnantajat vastaavat ansiosidonnaisesta turvasta yhdessä palkansaajien kanssa, ja perusturva rahoitetaan verovaroin, jolloin kansaeläkemaksu poistettiin työnantajilta, Laatunen sanoo. 

Tarvitseeko maailman Laatusen mukaan vielä perinteisiä työmarkkinajärjestöjä? Voiko neuvottelevan vastapuolen kanssa Laatusen mielestä tulla jopa ystäväksi? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat