Mainos

"Laskin mäkeä vauhdilla alas ja huomasin pimeässä kohdassa jotain omituista" – lukijat kertovat törkeimmistä ilkivaltatapauksista laduilla

Uutisoimme tiistaina Imatralaisella hiihtoladulla tehdystä ilkivallasta. Ladulle oli viritetty oksia ja havuja sekä ulostetta. Myös lukijoiltamme löytyy omakohtaisia kokemuksia hiihtoladuille kohdistuvasta ilkivallasta.

Espoolainen Seija kertoo hiihtäneensä kotikuntansa laduilla 1980-luvulla paljonkin. Kerran sivakointi keskeytyi yllättävään vaaratilanteeseen.

– Olin keväällä harjoittelemassa Leppävaaran ladulla ja Harakan entisen kaatopaikan kohdalta alkavaan alamäkeen oli laitettu sepeliä poikittain ladun yli. Se tökkäsi heti paikoilleen, hän kertoo.

– Onnekseni en loukkaantunut.

Hän soitti kaupungin ulkoiluvirastoon, ja sepeli siivottiin pois ladulta.

Tilanne säikäytti, sillä hän muisti lukeneensa samoihin aikoihin sattuneesta tapauksesta, jossa mies halvaantui hiihdettyään suoraan ladulle viritettyyn kalastuslankaan.

Lautoja jyrkässä mäessä

Heinolalaisen Akin mielestä tilanne hiihtoladuilla on parantunut viime vuosina. Myös hän muistaa menneiltä vuosilta selkeän ilkivaltatapauksen Hyvinkään Sveitsin hiihtoladulta.

– Eräänä iltana laskin mäkeä vauhdilla alas ja huomasin pimeässä kohdassa jotain omituista. Palasin takaisin mäen siihen kohtaan ja havaitsin, että ladun molemmille sivuille oli osittain upotettu lumeen syrjäkantilleen yli puolimetriset laudat sitä varten, että side törmäisi niihin ja hiihtäjä lentäisi rähmälleen, hän kertoo.

Tilanteen vaarallisuutta lisäsi se, että mäki oli hyvin jyrkkä ja mutkainen ja sen varrella oli runsaasti puita ja valopylväitä.

Akin onneksi hänellä oli kilpasiteet ja -monot, joten laudat vain hipaisivat hänen monojensa sivuja.

Hän siirsi laudat pois ja ilmoitti asiasta Hyvinkään poliisille. Poliisia asia ei kuitenkaan kiinnostanut.

– Minulle todettiin, että ei ole aikaa tulla katsomaan, kun on perjantai-ilta ja selvitettävä asioita liiankin kanssa.

Runko raahattu ladulle

Turkulainen Enni kertoo törmänneensä ilkivaltaan ensimmäistä kertaa vasta tänä vuonna, vaikka on harrastanut hiihtoa jo vuosia.

– Kolmisen viikkoa sitten hiihtelin täällä Turussa, ja alamäkeä laskiessa pienen mutkan jälkeen koko ladun leveydeltä oli laitettu puunrunko, jota päin menin ja kaaduin, koska en saanut jarrutettua.

Enni epäilee, että runko oli asetettu ladulle tarkoituksella hiihtäjien kiusaksi. Hän korjasi puunrungon pois, ettei muille aiheutuisi vaaraa.

”Poikien pilailua”

Nimimerkillä Kepponen kirjoittava mies epäilee imatralaisella ladulla ollutta ansaviritelmää poikien pilailuksi. Hän kertoo tehneensä itsekin pikkupoikana vastaavanlaisia kepposia hiihtäjien kiusaksi.

– Itse laitoimme noin 10-vuotiaina hiekoitussepeliä alamäkeen Havukosken pururadalla ja vähän pakkaslunta päälle, ettei se näy. Se oli meidän mielestä oikeinkin hauskaa.

– Poluille kaivettiin ansakuoppia ja ne peiteltiin risuilla ja auton roiskeläpällä. Siinäkin kuuli saatanan perkelettä, kun ukkoa kaatui.

Mies sanoo pitävänsä toimintaa normaalina lasten huvina.

– Ennen muinoin, kun ei ollut tietokoneita ynnä muita pelejä, niin huvit keksittiin itse. Saatettiin puhkoa polkupyörän kumitkin joskus kymmeniltä pyöräilijöiltä samana iltana, hän muistelee.

Pahemmilta haavereilta kuitenkin vältyttiin.

– Pahempaa ei onneksi sattunut, mutta kyllä meitä uhattiin välillä kiskoa lipputankoon roikkumaan, kun jostain epäiltiin, vaikka loppuun asti kiistettiin. 

8:22

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.