Laskelmat rahoituksesta julki: Nämä maakunnat ovat soteuudistuksen voittajia ja häviäjiä

Hallitus sai sote- ja maakuntauudistuksensa linjat päätettyä joulun alla. Sen pohjalta on nyt laskettu uudistuksen vaikutukset maakuntien rahoitukseen.

2:06

Puhtaasti rahoitusta tarkasteltaessa suurin voittaja on Pohjois-Pohjanmaa. Kun lasketaan yhteen muutokset maakuntien rahoituksessa ja kuntien valtionosuuksissa, Pohjois-Pohjanmaa olisi jäämässä nykytilanteeseen verrattuna plussalle 178 euroa asukasta kohti. Voittopuolelle ovat pääsemässä myös mm. Pohjois-Karjala, Keski-Suomi, Kainuu ja Lappi.

– Pohjois-Pohjanmaalla on ollut tarpeeseen nähdet Suomen halvimmat palvelut. Säilyttämällä nykytila palveluissa, siellä on mahdollista myös kehittää muuta toimintaa, rahoitus antaa siihen mahdollisuuksia, arvioi sote- ja maakuntauudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Suurin häviäjä puolestaan on ministeriöiden laskelman valossa Etelä-Savo. Siellä muutos asukasta kohti olisi 105 euroa negatiivinen nykytilanteeseen verrattuna. Pöystin mukaan Etelä-Savossa ei silti pidä lamaantua.

– Siellä täytyy kehittää sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintamallia. Se ei välttämättä tarkoita huonompia palveluja, vaan se kertoo siitä, että tällä hetkellä palvelut on järjestetty tavalla, joka ei ole ollut erityisen kustannustehokas, Pöysti toteaa.

Budjettikurin pidettävä

Laskelmat perustuvat siihen, että maakunnat saavat pidettyä taloutensa nyt suunnittelluissa puitteissa. Mikäli näin ei tapahdu, laskelmat voivat heittää.

– Maakuntien pitää pystyä pitämään taloutensa tasapainossa, ei saisi tulla hirveitä budjettialijäämiä, jolloin voi syntyä jokin kriisi. Sellainen riski tietysti on olemassa, alivaltiosihteeri Pöysti toteaa.

Sote- ja maakuntauudistus on yksi suurimmista hallinnon uudistuksista, joita Suomessa on tehty. Sen tavoitteena on hillitä sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksia ja samalla turvata tasavertaiset palvelut kansalaisille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja