"Laskelma ei ole realistinen" – Norjan kansanterveyslaitoksen johtaja tyrmää tuoreen uhkakuvan 300 000:sta päivittäisestä tartunnasta

Jos hallitus vetää hätäjarrusta, niin minkälaisia koronarajoituksia Suomessa voidaan ottaa käyttöön? 4:12
Jos Suomen hallitus vetää hätäjarrusta, niin minkälaisia koronarajoituksia voidaan ottaa käyttöön?

Norjan kansanterveyslaitoksen FHI:n erikoisjohtaja Frode Forland ei pidä kansanterveyslaitoksen julkaisemaa kauhuskenaariota 300 000:sta päivittäisestä koronatartunnasta Norjassa realistisena laskelmana. Asiasta kertoo Aftonbladet.

Eilen Norjan kansanterveyslaitos FHI julkaisi madonlukuja koronatartuntojen kiihtymisestä. Mallinnusten mukaan jo kolmen viikon kuluttua Norjassa voidaan todeta jopa 90 000–300 000 koronatartunta päivässä, elleivät koronantorjuntatoimet hidasta taudin leviämistä.

Aftonbladetille antamassaan haastattelussa Norjan kansanterveyslaitoksen johtaja Frode Forland toteaa, että vaikka tilanne on vakava, niin 300 000 uutta päivittäistä tartuntaa ei tule toteutumaan.

– Laskelma ei ole realistinen. Se näyttää, mitä voisi tapahtua jos tarttuva virusmuunnos leviäisi vapaasti yhteiskunnassa ilman rajoitustoimenpiteitä, Forland toteaa Aftonbladetille.

Paljon uusia rajoituksia

Norjassa koronatartunnat ovat kääntyneet nopeaan kasvuun. Viime viikolla maassa todettiin joka päivä keskimäärin yli 4 000 uutta koronatartuntaa.

Omikronista on tulossa kansanterveyslaitoksen mukaan pian Norjassa jylläävän koronaepidemian valtavirus, mikä nostaa tartuntamääriä.

FHI arvioi, että vaikka omikronin aiheuttama taudinkuva olisi lievempi, sairastumiset rasittavat silti merkittävästi lisää terveydenhuoltoa.

Norja kertoikin eilen uusista koronarajoituksista. Alkoholin tarjoileminen kielletään baareissa ja ravintoloissa. Kiellon on määrä olla voimassa neljä viikkoa.

Lisäksi koulujen ja oppilaitosten koronatoimia kiristetään. Myös rokotustahtia on tarkoitus kiristää. Norjan puolustusvoimia ja apteekeita pyydetään apuun tehosteannosten antamiseen.

Rajoituksia asetetaan myös tapahtumille, kulttuurielämälle ja harrastuksille. Omikronin odotetaan olevan Norjassa pian jo valtaviruksen asemassa.

Norjan hallitus myös pyytää työnantajia ottamaan käyttöön laajan etätyön, jos työnteko kotonta käsin on käytännön kannalta mahdollista.

Liikenteeseen ja useisiin paikkoihin, kuten ostoskeskukseen määrätään maskipakko, jollei turvaväliä ole mahdollista säilyttää. Ravintoloissa tulee voimaan tiukka turvavälivaatimus asiakkaiden välille.

Lue myös:

    Uusimmat