Tanskan johtava terveysasiantuntija ei usko toiseen korona-aaltoon: "Olemme oppineet tulemaan toimeen tämän sairauden kanssa"

Tanskan johtava terveysasiantuntija ei pidä toisen koronaepidemianaallon tuloa maahan todennäköisenä. Statens Serum Institut -laitoksen (SSI) johtajan Kåre Molbakin mukaan 0,9:ään huhtikuun lopussa laskenut tartuttavuusluku ei ole noussut rajoitusten purkamisesta huolimatta vaan laskenut edelleen 0,7:ään.

Alle yhden oleva R0-luku merkitsee sitä, että virusta kantava henkilö tartuttaa alle yhden toisen henkilön.

–  Jos viruksen annettaisiin levitä vapaasti emmekä tekisi mitään, olisi todennäköistä että meille tulisi toinen covid-19-aalto. Mutta me olemme oppineet tulemaan toimeen tämän sairauden kanssa, Molbak sanoi.

Tanska määräsi tiukkoja koronarajoituksia maaliskuun puolivälissä mutta oli ensimmäisiä maita Euroopassa, jossa muun muassa päiväkoteja ja alakouluja avattiin huhtikuun puolivälissä. Sen jälkeen luvan jatkaa toimintaansa ovat saaneet myös muun muassa parturit, hammaslääkärit, pienemmät kaupat sekä kauppakeskukset.

Paluu normaalimpaan elämään ei ole nostanut tartuttavuuslukua uudelleen, ja siksi Tanska jatkoi tällä viikolla rajoitusten purun toiseen vaiheeseen. Ensi viikolla maassa on määrä avata kahvilat ja ravintolat samalla kun ylempien luokkien koululaiset palaavat lähiopetukseen.

Väkiluvultaan vain hieman Suomea suuremmassa Tanskassa on rekisteröity 10  600 koronatartuntaa, Suomessa noin 6  000. Koronakuolemia Tanskassa on kirjattu tähän mennessä 533, Suomessa 275.

Tanskan pääministeri Mette Fredriksenin mukaan koronatestausta tehostetaan ja sitä kohdistetaan myös oireettomiin henkilöihin. Sen lisäksi todettujen tartuntatapausten eristäytymistä helpotetaan muun muassa tarjoamalla henkilöille hotellimajoitusta karanteenin ajaksi.

Lue myös:

    Uusimmat