Lapuanjoelta löytyi runsaasti kuolleita pikkukaloja – osasyynä voimakas sadekuuro?

1:24
Katso video: Kymmeniätuhansia kuolleita kaloja löytyi Rautalampi-järven rannalta elokuussa.

Lapuanjoella kuolleiden kalojen kuolinsyyksi epäillään stressiä ja voimakkaan sadekuuron aiheuttamaa elinolojen heikennystä, kertoo Etelä-Pohjanmaan ely-keskus.

Suuri määrä etenkin pikkukaloja löytyi kuolleena Lapuanjoesta viime viikolla Lapuan ja Kauhavan välisellä suvantoalueella.

Ely-keskus on pyrkinyt selvittämään kalojen joukkokuoleman syytä, mutta jokivedessä ei ole havaittu esimerkiksi happamuusongelmia.

Voimakas sadekuuro osasyynä kuolemiin?

Ely-keskus arvioi, että kuolinsyy voi olla monen seikan summa. Kalat ovat voineet kärsiä esimerkiksi stressistä pitkään jatkuneen heikon veden vaihtuvuuden sekä korkean lämpötilan takia.

Tämän lisäksi suurimmaksi selittäväksi tekijäksi epäillään voimakasta sadekuuroa. Paikoitellen Lapuan taajamassa satoi lyhyessä ajassa jopa 50 milliä vettä.

– Tällainen voimakas sade huuhtoo vesiin kiintoainetta ja ravinteita, jotka heikentävät kalojen elinoloja, ely-keskuksen tiedotteessa todetaan.

– On siis todennäköistä, että kalat kuolivat sateesta seuranneeseen hapenpuutteeseen, mutta täyttä varmuutta kuolinsyystä ei enää näin jälkikäteen voida saada.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja