Lohduttomat kuvat Näsijärveltä: Tommi ikuisti lintujen hämärän joukkokuoleman – "Kyllä siinä ruokahalu meni"

Tommi taltioi hämmästyttävän näyn luonnossa – oudot lokkikuolemat herättävät kysymysmerkkejä 0:55
Katso videolta Tommi Hakalan ottamat kuvat kuolleista linnuista Näsijärven saarissa!

Kangasalalaismies löysi alkuviikon reissuillaan Näsijärven saarista toistakymmentä kuollutta lintua. Valvontaeläinlääkäri ei toistaiseksi tiedä, mitä linnuille on tapahtunut.

Alkuviikon lämpimät kelit innostivat Tommi Hakalan veneilemään Tampereen koillispuolella Näsijärvellä.

Veneilyn lomassa Hakala intoutui avopuolisonsa kanssa vierailemaan järven pienillä saarilla. Maastoa tutkiessa vastaan tuli kuitenkin jotain karmeaa – lukuisia kuolleita lintuja.

– Ne eivät edes haisseet, kun löysimme ne. Linnut olivat kuolleet niin hiljattain, etteivät ne olleet ehtineet maatua, Hakala kuvailee.

– Kyllä siinä ruokahalu meni. Tiedä sitten, mitä niissä on.

Linnun ruhoissa ei ulkoisia jälkiä

Kuolleissa linnuissa ei Hakalan mukaan ollut näkyviä jälkiä. Saaret, joilta linnut ovat löytyneet, ovat varsin pieniä ja hyvin lähellä toisiaan. 

– Kyllä siellä jonkun verran liikkuu ihmisiä. On kalastajia ja pieniä nuotiopaikkoja, Hakala kertoo.

Suurin kysymys on tietysti se, miten ja minkä tai kenen toimesta linnut ovat kuolleet. Hakalan arvion mukaan kyse voisi kenties olla jonkinlaisesta ruoan avulla maastoon levitetystä myrkystä.

Toisaalta Hakala kertoo kuulleensa lähellä olevasta kaatopaikasta tai jätteenpolttamosta, josta linnut kävisivät nokkimassa itselleen vaarallista ravintoa.

Kuolinsyynä minkit tai loiset?

Tampereen alueen valvontaeläinlääkäri Otto Kivirauma kertoo olevansa tietoinen tapauksesta.

– Lintuja on jonkin verran kuollut, sanotaanko, että enemmän kuin normaalisti. Tarkasta lukumäärästä ei ole tietoa. Asiaa tutkitaan, Kivirauma sanoo.

Kuolinsyy on Kivirauman mukaan hämärän peitossa.

Tällä hetkellä linnuista otetaan näytteitä jonkinlaisen lintuinfluenssan varalta, mutta Kivirauman mukaan influenssaa ei pidetä todennäköisimpänä diagnoosina.

– Kyseessä voisivat olla pienpedot, vaikkapa minkit, tai loissairaudet, Kivirauma miettii.

Kivirauma ei ole tietoinen mahdollisesta kaatopaikasta ja pitää sellaista ylipäätään epätodennäköisenä joukkokuoleman aiheuttajana.

Valvontaeläinlääkäri ei ole varma myöskään siitä, mitä lajia kuolleet linnut tarkalleen edustavat.

– Tietojen perusteella vahvin veikkaus on, että ne ovat nuoria lokkeja. Tämäkin tarkentuu kun päästään käymään paikan päällä, Kivirauma sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat