Lapsuuden perheolot vaikuttavat lapsesi suhteisiin koko loppuelämän ajan: "Lapset eivät välttämättä muista yksittäisiä tapahtumia"

Lapsuuden lämmin ja hoitava kotiympäristö vaikuttaa aikuisella iällä ihmissuhteiden vahvuuden lisäksi negatiivisten tunteiden käsittelyyn, selviää vuosi sitten julkaistusta tutkimuksesta.

Elämän aikana ehtii tapahtua paljon negatiivisia ja positiivisia asioita, ja jo lapsuus luo tärkeän pohjan sille, miten asioita käsittelee aikuisella iällä. Pitkäaikainen Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa, että miehillä, jotka kasvoivat lämpimissä ja hoivaavissa perheissä, oli vahvemmat ihmissuhteet myös vanhemmalla iällä.

Harvardin yliopiston aikuisten terveyttä ja hyvinvointia seurannut tutkimus jatkui lähes kahdeksan vuosikymmenen ajan. Tutkimus alkoi vuonna 1938 Harvardin miesopiskelijoiden ja Bostonin kaupungin teinien pitkillä haastatteluilla, joissa kartoitettiin poikien perheympäristön laatua.

Tutkimus jatkui, kun miehet saavuttivat keski-iän, jolloin arvioitiin, kuinka hyvin miehet pystyivät käsittelemään negatiivisia tunteita. Viimeisessä tutkimuksen osassa kahdeksankymppisiä miehiä haastateltiin perusteellisesti uudelleen tarkoituksena selvittää, kuinka kiintyneitä he olivat kumppaneihinsa.

Tutkimuksessa selvisi, että lämpimissä perheympäristöissä kasvaneet miehet, huolimatta heidän sosioekonomisesta taustastaan, käyttivät terveempiä strategioita käsitelläkseen negatiivisia tunteita keski-ikäisinä ja olivat myös tiukemmin kiintyneitä puolisoihinsa myöhemmin elämässä.

Tulokset siis osoittavat, että lapsuus voi vaikuttaa ihmissuhteisiin läpi koko elämän, ei ainoastaan nuoruudessa.

– Luulen, että pohjimmainen viesti on, että lapset eivät välttämättä muista yksittäisiä, tiettyjä tapahtumia, mutta rakastavien, hoivaavien olojen kartuttaminen todella vaikuttaa pidemmällä aikavälillä, kertoo psykologi Marc Schulz, yksi viimeisen tutkimusvaiheen tutkijoista.

Hänen mukaansa tutkimukset myös osoittavat monien perhepalveluiden tärkeyden. Perhevapaita tarvitaan, jotta vanhemmat voivat muodostaa paremman perheympäristön lapsilleen, mutta myös esimerkiksi sosiaalipalvelut ovat tärkeitä, jotta lasten turvattomaan tai huonoon lapsuuteen voidaan puuttua, Schulz kertoo.

Tutkijat vielä painottavat, että on monia tapoja päästä yli vähemmän idyllisestä lapsuudesta myös aikuisella iällä: Aikuisena voi tehdä aktiivisesti töitä tasapainoisten, hyvien ihmissuhteiden eteen ja opetella terveempiä strategioita käsitellä negatiivisia tunteita.

***

Alkoholismin haavoittama lapsuus 15:27

Lue myös:

    Uusimmat