Lapsiperheasiantuntija kehottaa viettämään ruuduttoman päivän hiihtolomalla: "Luvassa on varmasti vastustusta, mutta kestä lapsen harmitus"

Lapsiperheasiantuntija kehottaa kaikkia perheitä viettämään ainakin yhden ruuduttoman päivän hiihtolomalla.

Suomen Sydänliiton lapsiperheasiantuntija Anne Kuusisto muistuttaa, että lapsen aivot sopeutuvat sähköisen maailman nopeaan vauhtiin ja tempoon. Liika kuormitus näkyy helposti väsymyksenä, ärtyisyytenä ja keskittymisen puutteena.

Ruutujen pois laittaminen voi olla vaikeaa, kun muut asiat tuntuvat hitailta ja tylsiltä. Yksi ruuduton päivä voi tehdä kuitenkin ihmeitä.

– Luvassa on varmasti vastustusta ja "EI TODELLAKAAN!" -kommentteja, kun lanseeraat ruudutonta päivää lomalle, naurahtaa lapsiperheasiantuntija Anne Kuusisto.

– Kestä silti lapsen harmitus ja tylsistyminen. Mitä tapahtuu, kun yksi päivä onkin varattu yhdessä tekemiselle, leikille ja oleskelulle? Entä jos ruutujen sijaan katsellaankin toisiamme ja annetaan lapselle viesti, että sinä olet kiinnostava ja tärkeä? Kuusisto kannustaa kokeilemaan ruudutonta päivää.

Viisi vinkkiä perheen ruutuajan hallintaan

1. Leiki, pelaa, hulluttele perheen kanssa. Yhdessä nauraminen luo yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.

2. Julista ruokapöytä ruuduttomaksi, syödään yhdessä.

3. Älylaite ei ole hyvä unikaveri. Ei lapsille eikä aikuisille. Sulje ruudut reilusti ennen nukkumisaikaa. Missä puhelimet yöpyvät?

4. Uskalla tarvittaessa rajoittaa lapsen ruutuaikaa ja kestä siitä syntyvä harmitus. Näytä itse esimerkkiä ja vähennä puhelimen tarkistamista.

5. Viettäkää lomalla yksi #ruudutonpäivä tai edes ilta. Kerro somessa olevasi tauolla ja haasta muutkin mukaan. Kohtaa perhe ja kaverit kasvokkain. 

Lähde: Sydänliitto

***

0:18

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja