Mainos

Lapsille ilmaiset influenssarokotukset

Ensi syksynä kaikki 6 kk-3 vuoden ikäiset lapset voivat saada maksuttoman influenssarokotuksen osana yleistä rokotusohjelmaa. Lasten rokotukset alkavat loka-marraskuun vaihteessa.

Kaikki pienet lapset voivat saada syksyllä maksuttoman rokotuksen influenssaa vastaan. Sosiaali- ja terveysministeriö on ottanut influenssarokotuksen osaksi yleistä rokotusohjelmaa. Kansanterveyslaitos suosittelee rokotusta kaikille pikkulapsille. Piikin saavat kaikki lapset puolivuotiaista alle kolmevuotiaisiin. Rokotukset alkavat loka-marraskuun vaihteessa.

Pikkulapset riskiryhmää

Influenssaa on pidetty terveille lapsille melko harmittomana tautina. Viimeaikaiset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että pikkulapset sairastuvat influenssaan useammin kuin muut ikäryhmät. He myös joutuvat sairaalaan yhtä usein kuin riskiryhmiin kuuluvat vanhemmat lapset ja aikuiset.

Influenssavirus muuttaa ylähengitysteiden limakalvoja siten, että bakteerien on helpompi kiinnittyä. Influenssan sairastaneista lapsista yli kolmannes saakin bakteerin aiheuttaman jälkitaudin, yleisimmin korvatulehduksen tai keuhkokuumeen. Kun rokotuksin ehkäistään influenssaa ja sen jälkitauteja, vähennetään myös tautien aiheuttamia lääkärikäyntejä, antibioottihoitoja ja sairaalahoitoja.

Vaikka influenssan lapsille aiheuttama tautitaakka on rokottamisen pääsyy, rokottamisesta on muutakin hyötyä. Lapset erittävät influenssaviruksia pidempään ja enemmän kuin aikuiset ja ovat siksi tehokkaita tartuttajia. Estämällä heidän tautinsa saatetaan vähentää myös muiden perheenjäsenten sairastumisia.

Tehokas ja turvallinen

Rokotetta on tutkittu eri-ikäisillä lapsilla useissa tutkimuksissa. Parhaimmillaan rokote on estänyt yhdeksän kymmenestä influenssatapauksesta. Rokotetuilla on influenssakautena ollut jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla. Lapset, jotka eivät aiemmin ole saaneet influenssarokotetta, tarvitsevat yhteensä kaksi rokoteannosta noin kuukauden välein. Yksi annos ei tuota riittävää suojaa.

Yhdysvalloissa pikkulasten influenssarokotukset ovat olleet virallisesti ohjelmassa vuodesta 2003 lähtien, ja rokote on osoittautunut myös laajassa käytössä turvalliseksi.

Maksuttomiin influenssarokotuksiin ovat entiseen tapaan oikeutettuja kaikenikäiset lapset, jotka kuuluvat sairautensa vuoksi influenssan riskiryhmiin.

Lisätietoja lasten influenssarokotuksista saa terveyskeskuksista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.